Comte de Vogüé

Domaine Comte Georges de VOGÜÉ, Chambolle-Musigny

 

Eiendommen er eldgammel; ble stiftet tilbake i 1450. Eies i dag av Claire de Causans og Marie de Ladoucette, førstnevnet for øvrig en enkte comtesse, sistnevnte er også i besittelse av de Ladoucette fra Loire. Begge er barnebarn av grev Georges.

 

12.5 ha stort gods, som ligger midt i lille, søvnige Chambolle.

 

Desidert største eier av MUSIGNY, jordsmonnet er ren kalksten. 7.2 ha! Her har rankene en snittsalder på 41 år pr i dag, med de eldste fra 1954. Eierskapet er altså  omkring  70% av denne grand cruen. 2.7 ha i Bonnes Mares, også en grand cru, (sørøst i denne marken, på TERRE ROUGE), også her er de den dominerende eier. Eldste ranker her er fra 1945. Dessuten har de  les Amoureuses (plantet 1964 og 1974),  og villages Chambolle. Sistnevnte har sågar topp druemateriale fra 1. cru’ene Baudes og Fuées!

 

Fascinerende å smake begge grand cru’ene mot hverandre i samme årgang! Bonnes Mares er «villmannen», mot Musigny’s sobre eleganse og edle tanninstrukter!

 

De er den eneste som lager MUSIGNY BLANC! (Chardonnay). To parseller, totalt 0.6 ha til sammen.Disse ligger i sydlige del av Musigny, en del ble re-plantet 1986, den andre 1993. før ble denne solgt som BOURGOGNE BLANC, nå er rankene gamle nok til at de igjen produserer hav Millet anser som en ekte Musigny blanc. Total produksjon av denne: Omkring 2.500 flasker.

 

Husets Chambolle-Musigny 1 cru er fra ranker YNGRE enn 25 år fra selveste MUSIGNY! Vinmaker MILLET kaller denne en «Musigny i kortbukser». Han hevder bestemt at 25 år er et minimum for at rankene kan kalles «modne».

 

Total produksjon i et normal-år: 40-45.000 flasker.

 

I all hovedsak er jorden her kalksten, du møter dette nærmest rett under den løsere topp-jorden; 25-30 cm!

 

Vinmaker/kjellermester: Francois MILLET

 

Ansvarlig for markene: Eric de BOURGOGNE(!!)

 

Daglig leder: Jean-Luc Pepin

 

Avkastning max 30 hl/ha, gjerne 25.

 

Svært nær organisk drevet eiendom pr i dag, med bare HELT nødvendig inngripen ved lutte raisonnée.

 

Her brukes ingen gjødning. Naturgjær. Gjæringstemperatur: opp til 33 grader.

 

Max 33% ny eik brukes for grand cru’ene.

Ta et glass når det passer deg!

Har du påsken i boks?