Az. Agr. Monterosso

MONTEROSSO, Etna, Sicilia.

Om du noensinne skulle lure på hva et mikro vinhusskulle være for noe, se bare i retning Sicilia: 600 meter oppe i mektige, ja bent frem ENORME Etnas ( Europas mest aktive vulkan )  sydøstre side finner du tre hyperentusiaster av noen vinmakere: Aurelio Marcone, Giovanni Ferlito og Gianluca Strano. De tre kameratene står bak herlige, minutiøse MONTEROSSO. Et vinhus med opplag på fra 250 til 350/400 flasker pr cuvée!!!…. Rørende lite, garantert neppe noe å bli direkte fet av! Her er det andre motivasjoner ute og går; fascinasjonen av ekstrem-vitikultur for å presentere til verden hva de anser som ekte ETNA : Usminket og hardcore, vulkansk og mineral vin med egenkarakter i bøtter og spann.  Her legges vekten på druemateriale av klasse, samt tilnærmet null fatbruk (bare den dyreste røde ser antydning til kastanjefat, ellers er det ståltanker som totaldominerer).

Det er luftig her oppe på 600 meters høyde. Sjøbrisen bidrar ikke bare til store temperaturforskjeller natt og dag (essensielt for «parfymen» og spensten i druenes frukt), men også et ørlite saltinnslag tilføres vinmarken. Ikke slik at markene her på noe vis savner minerale innslag; det røde og selvsagt svært vulkanske jordsmonnet gir år om annet sitt eget herlige besyv til vinenes sjel og egenskaper, du vil kjenne en temmelig særegen komponent her som bare finnes der durene har vokst på vulkansk jord.

Vinmarkene som sammen danner Monterosso har sitt utspring helt tilbake til hva som i nyere historie betegnes som Etnas største og mest omfattende utbrudd . Den 15 juli i det Herrens år 1329 revnet og eksploderte denne sonen av Etna i en formidabel kataklysme! I dag er vi alle glade for at krateret Monterosso fremstår som utdødd, det har vært stille her i århundrer, slik at vindyrkingen har kunnet foregå temmelig uforstyrret. Men, man skal som kjent aldri si aldri…

Samtlige ranker ( ca 9000 pr Ha) er av typen «bush vine». Markene er terrasserte og har sitt egne og unike mikroklima med betydelige nedbørsmengder, så selv om dreneringen er førsteklasses, er tørke her sjelden noe problem..for hvitt dyrker man den typiske Carricante druen, mens for de røde versjonene er det lekre, fjernt pinot noir liknende Nerello Mascalese som gjelder. Gammeldags og solid håndverk fra start til mål, som et resultat av lokale og gamle teknikker i vinmark og kjeller.

Og, sist, men ikke minst: En helt FENOMENAL 360 graders utsikt over det Ioniske hav, Etna med sitt hovedkrater og store deler av Sicilia, en av Middelhavets perler…

Ta et glass når det passer deg!

Har du påsken i boks?