St.Antony Weingut GMBH & CO

Fra å ha vært et sted for masseproduksjon av billigere, enklere viner har vinregionen RHEINHESSEN (eller i dag bare: HESSEN) gjennomgått en rivende og formidabel kvalitetsheving over de senere årene. I dag finner du viner på aller øverste hylle her, i særdeleshet hvite og basert på elitedruen RIESLING. Men også de røde og de lyserøde rosévinene herfra har fått et stort og interessert publikum.

I den små-søvnige byen NIERSTEIN, vakkert beliggende ved Rhinens bredder, finner du en av de beste navnene i dagens Hessen hva kvalitetsvin angår: WEINGUT ST. ANTONY.  

Eier og vinmaker DIRK WÜRTZ er med rette stolt av å besitte superbe STEILLAGEN (bratte vinmarker) på det berømte ROTER HANG som PETTENTHAL, HIPPING og ÖLBERG, det røde og mineralholdige jordsmonnet her gir liv og energi i vinene, samt et mineralpreg litt ulikt andre LAGEN (vinmark). I tillegg til disse tre krem-markene, har St Antony eiendom i Zehnmorgen, Brudersberg og Orbel, sistnevnte en kraftbasse, der Zehnmorgen spiller mer i lysere og mer elegante toner. Pettenthal og Hipping teller med blant Tysklands aller fremste vinmarker, og Ôlberg er kapabel til å fremstille blant landets mest lagringskapable viner. ST. ANTONY er selvsagt medlem i VDP, foreningen for Tysklands créme de la créme produsenter.

St Antony’s første årgang finner vi helt tilbake i 1918, mao rett etter 1. verdenskrigs avslutning.  I dag lager man viner med en annen karakter enn den gang (selvsagt; kjellervitenskap og utstyr samt lengt bedre arbeidsmåter og -innsikt i markene) bidrar til ren, mineral energi og finesse i elegant syrefriske og edelt fruktige viner. Fulle av mersmak og «jatakk» faktor, man blir aldri lei av slike spenstige, munnrensende naturprodukter fra kyndige hender! Dirk er for øvrig godt assistert av bl.a. høyre hånd Kenneth Barnes, samt en meget kompetent kjellerstab, ledet av kjellermester Herrn Strub. Minimal inngripen under vinifikasjonen er her credo’et.

60 Ha druemark gir år om annet supert råstoff å jobbe med, og alt foregår for hånd hva angår arbeidet i de bratteste markene. Siden 2006 er St. Antony øko-sertifisert, og har siden 2018 vært sertifisert av DEMETER.

I tillegg til den dominerende riesling, finner du chardonnay og Weissburgunder for hvitt, og pinot noir (Spätburgunder) og Blaufränkisch for rosévin og røde viner.

Samtlige viner spontanfermenteres.

ST. ANTONY har en lysende fremtid foran seg under ledelse av Dirk, han har siden han kjøpte vinhuset i 2005 fått all nødvendig innsikt og kunnskap om samspillet mellom klima, terreng og druer til i dag å fremtrylle superbe TROCKEN viner i alle klasser, og så sper han på med noen sødmefylte vidundere der han finner det rette materialet til denne type edelvin.

Ta et glass når det passer deg!

Har du påsken i boks?