DRIKKE TIL LUTEFISKEN

 

Det finnes mange historier om lutefiskens tilblivelse, men et fellestrekk er, brann i nærheten av fisk(torsk). Deretter ble asken fjernet fra fisken, og i stedet for å kaste den (På den tiden måtte alt spises), kokte de torsken. Det var det. Olaus Magnus, en svensk geistlig, omtalte lutefisken først i 1555. 

Lutefisk byr på salt og sødme i skjønn harmoni. Både hvitt og rødt kan fungere godt, men tilbehør av bacon, og årstiden gjør at mange foretrekker rødvin. Den bør ha moderate tanniner og bra syre. Noe restsødme passer godt. En syrefrisk, sødmefull hvitvin er heller ikke å forakte. Middels rik, ikke knastørr Champagne går også flott til retten.

Vinforslag:

Porta 6, Vidigal Vmp n.651201 kr. 109,90/Vectura n.141432 netto horeca kr.98,52.

Couveys Pinot Noir Vmp n.3773401 kr. 124,90/Vectura n.141487 netto horeca kr.108,01.

Pierre Darcys Brut Champagne Vmp n.1965401 kr. 249,90/Vectura n.141426 netto horeca kr.199,92.

Leitz Magic Mountain 2015 Vmp n.6808701 kr.219,90/Vectura n.143019 netto horeca kr.175,92.

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Löss 2016 Vmp n.5527301. kr.169,90/Vectura n.141600 netto horeca kr.136,88.