UKENS ANBEFALING

 

CHATEAU LA TOUR DE BY 2011

 

Som den nå aldrende Vin-Guru Michael Broadbent pleier å si: «Man kommer alltid tilbake til Bordeaux». Man kan gjøre x antall ørkenvandringer i vinens mangfoldige univers, ørkenvandringer der en rekke frosker må kysses, alt for ofte med et magert utbytte. Det er en haug med ulike viner og stiler der ute. Man kan selvsagt også finne gull på slike ekspedisjoner!

MEN: Jeg våger påstanden: Du er rimelig sikker når du velger en rød bordeaux – ihvert fall når vi snakker cru bourgeois og høyere klassifikasjoner! HER går du sjelden feil.

 

Om du nå skulle inspireres til å sette kursen sydover, til halvøya Medoc (av romersk in medio aquae-mao: «mellom to «hav», dvs Gironde og Atlanteren ), og, i norsk ånd muligens forvente å se et dramatisk landskap, preget av høye fjell og tinder, er jeg stygt redd du vil bli skuffet! I dette bølgende/flate landskapet, er selv 45 m.o.h. nesten å betrakte som en bedrift! Det ER flatt her, og jorden egner seg, ifølge et gammelt ordtak, bare til å dyrke furutrær, gulrøtter og vinranker i. Medoc, denne langtrukne halvøya som stikker nesen ut i storhavet, består hovedsakelig av ulike grus-og (litt) leireavsetninger fra siste istid, da elven (i dag) Garonne ( fra Pyreneene) brakte med seg og formelig vasket terrenget her da isen smeltet. Resultat: Et såkalt terroir særdeles velegnet for Cabernet Sauvignon druen, les: grusholdig i metervis nedover i jorden.  Magert, javel-men DA må ranken på jakt metervis nedover etter næring, og den suger dermed opp x antall ulike mineraler og sporstoffer, som i sin tur setter spor og kompleksitet i vinen. Og grus er varmt, det drenerer også godt, og slik vil vår kjære Cabernet Sauvignon ha det under føttene!

 

PÅ vei utover halvøya i bil, skal du ikke kjøre så lange veien, etter å ha krysset «la Rocade» (Ringveien) fra Bordeaux sentrum, før du kommer til de første skiltene som signaliserer Chateau X og Chateau y…Enda litt til, og du vil på høyre side få den første cru classée på 1855 listen; smekre Chateau la Lagune. Alltid elegant, aldri særlig kraftig, her er masse sand i jorden, noe som klart bidrar til den åpnere stilen. Neste på den berømte listen laget til Verdensutstillingen i Paris samme år, ligger på venstre side, innhyllet i en svær park, og bærer nok mye derfor sitt navn med en viss rett: Chateau Cantemerle (måltrosten!).   Men NÅ er jeg alt på viddene her…

 

Og vi skal enda lenger ut på denne «vinvidden» som Medoc faktisk kan sies å være: HELT ut til stedet  By, den lille havnen ved Gironde, med sitt gamle fyrtårn, midt oppe i dagens anbefalings indrefilet-vinmark, som her danner en veritabel grushaug av typen «graves gunziennes». Graves er fransk for nettopp grus…

Slottet ble i sin tid kjøpt av den franske nasjonalhelten Marc Pagés, som i stor grad bidro til frigjøringen av Strasbourg, noe han ble hedret for. I dag er det hans barnebarn som driver slottet, Bejamin og Frédéric.

Og de driver det sågar meget godt! År om annet mottar slottet, med en flott utsikt over elven, heder og ære i mange vinmagasiner rundt omkring. Produksjonen er betydelig, selv i Medoc’sks sammenheng, med rundt regnet 1000.000 flasker i et normalår. På baketiketten av vinen, kan du se hvilke druer som er anvendt, og i hvilke proporsjoner, på hver årgang. Chateau la Roque de By er fra et frittstående slott i nærheten, eiet og drevet av samme personer. Vinen er i en litt smidigere og tidligere utviklet stil enn «storebror».

 

2011 Chateau la Tour de By: (Ikke dekantert, men luftet i glasset en 30 minutters tid)

 

Middels rødt senter, med begynnende utvikling I kanten av glasset

 

Klassisk aroma av kirsebær, cedertre, mineral. Elegant og integrert eikepreg, med energi og kraft som en real Medoc skal ha.

 

Smaken er middels fyldig. Drikkeklar, selv om den vil gi deg masse godt i årene som kommer-opp til 8 år til i en fin kjeller skal den fint tåle! Elegant og fin-fruktig, med edle, tørre tanniner over fruktspillet. Viril og lekker vin. Lang, passe fast ettersmak.

 

Til lammet eller rådyret eller elgen, for ikke å snakke om biffen! Server den litt sval; rundt 15 grader-da er den som mest spenstig i munn og duft! Og dekanter gjerne!

 

Vecturanr. 141812         Pris netto Horeca kr 169,09

Vmp nr. 2897101           Pris vmp kr. 199,90