VILLE VINER

Vilt har i tusenvis av år dannet et viktig innslag i Olas (for ikke å si pre-Olas) diett. I dag er det neppe mye som topper en selvskutt og egentilberedt reinstek eller orrfugl, noe av selve innbegrepet «vilt».

Og slike retter krever nobelt tilbehør, om det enn dreier seg om garnityr og sauser, eller vin!

Det har selvsagt masse å si om viltet har levd og spist i lavere eller høyere trakter, vegetasjonen varierer som kjent mye de ulike biotoper imellom. Like selvfølgelig er det at det kan skille mye mellom utenlands og innenlands vilt. I min tid som vinjournalist, ble vi bl.a. blindprøvet på islandsk og norsk lirype. OM det var forskjell! Den islandske smakte svært mye mildere og «søtere» enn den norske; førstnevnte hadde i hovedsak hatt bær som diett, hvor den mer lokale hadde beitet på urter og annen skogvegetasjon.  Slike faktorer utgjør vesentlige forskjeller å ta hensyn til, også i relasjon til hva man serverer av ulike garnityrer og tilbehør, samt tilberedelsesmetode!

I en sånn snutt som den foreliggende, må man generalisere. Og «normalisere». Med andre ord-og uten å påberope meg rollen som viltekspert- her kommer noen safe vinforslag til ulike vilttyper:  

REIN:

Her vil en edel rød Rhonevin være et meget godt valg. En HERMITAGE fra topp dyrker for eksempel!

Prøv denne: Hermitage 2013, Domaine de Colombier, varenr. 5457201, pris pr flaske: kr. 549.90. Vinen er ennå ungdommelig og har bøttevis med fyrig energi å by på, og 13 var et meget godt år i regionen! Dekantering i et par timers tid anbefales! Vinen kan for øvrig med hell lagres i opp til 10 år til i en god kjeller, du vil hele tiden merke en «stigning i programmet» i løpet av denne perioden, når det gjelder denne skjønnheten

STORFUGL: 

Vilt er stort sett rødvinsretter. Så også her. En burgunder av en rikere type, med mye frukt og avstemt tannin vil gjøre susen! DOMAINE DUGAT Gevrey-Chambertin 2014, varenr. 2158001, kr. 599.90 er et flott alternativ. I rimeligere prisklasse vil nyankomne DOMAINE PERRACHON’s Beaujolaiser innfri! En personlig favoritt er denne: Julienas les Mouilles 2016, varenr. 7829901, kr 189.90. En ypperlig vin fra enkeltvinmark!

RYPE: 

CROZES-HERMITAGE! Ingen tvil! Enkelte vinjournalister hevder tilogmed å kunne finne “rypeblod” i vinens aromaer!..Varenummer 5045301, kr 214.90. Produsent: Domaine de Colombier.

ELG OG RÅDYR:

Især sistnevnte, som kan være svært mildt og temmelig magert, prøv en lekker sangiovese til! A la Pian de Ciampolo eller storebror Montevertine, fra Toscana-huset av samme navn! Ny sending av vinene er snart på vei til Norge! En edel cru bourgeois (Bordeaux) er også flott ved siden av, især etter 1 times dekantering av disse to:

CHATEAU LA TOUR DE BY 2011, varenr. 2897101, kr 199.90-smekker og utviklet, perfekt å drikke nå og i 5 år fremover!

CHATEAU LES ORMES SORBET 2009, varenr. 5957901, kr. 299.90-lekker vin fra kalkholdig jordsmonn! 09 var et rikt og svært år. Moden og holdbar!

HJORT: 

Ja, hjort er hjort-ingen tvil om det!...Edel råvare, som etter hvert har spredt seg østover, fra de vestlandske liene. Her vil nok en gang en fin sangiovese-basert vin gjøre seg. Prøv åpne og tiltrekkende

SAN BIAGIO 2014 fra Brunello-topp LISINI, varenr. 9067301, kr. 215.- eller «lillebror»-Brunello’en ROSSO DI Montalcino 2014 fra samme hus, kr. 280.-, varenr. 9067501. Begge vinene er i dag fremragende, og kan gjerne dekanteres en times tid før servering! 

HARE:

Ofte med distinkt smak og magert. Her trengs noe kraftig og krydret, med urter og floralitet. Hva med en lagret årgang av DOMAINE FRÉDÉRIC MUGNIER Clos de la Marechale?!