Ares hjørne

CHATEAU AUSONE 1961

Ingen selvfølge å oppdage vel-konserverte buteljer av slike gamle storheter i dagens marked; det er MYE «ullage» ute og går! Men DENNE flasken hadde fyll opp til «upper shoulder», som våre engelske venner benevner det, noe som må sies å være akseptabelt, vinens alder tatt i betraktning. Og hvilken vin dette skulle vise seg å være!!!

Den har ligget i en meget god kjeller, siden innkjøp på 60-tallet, av nåværende eiers far;- mannen visste hva han gjorde!

Fargen er ugjennomtrengelig dyprød-sort i senteret, 1961 er en av tidenes mest konsentrerte røde årganger i Bordeaux. Grunnet sterk vår-frost «aborterte» rankene de første skuddene, med resultat at den andre skuddsettingen, som alltid, ble mye mindre i omfang. Når så resten av sesongen i det store og hele ender opp med bortimot perfekt modne druer, vips- så har man en i mengde begrenset, men i kvalitet, utrolig intens og formidabel årgang, laget for «the long distance»…

Vinen er mørk i klangen, med innslag av tjære, mørk, tørket tobakk, utviklet: tertiære mørke frukter på duft. Rik blir her et litt blodfattig uttrykk, dyp også-dette blir bare floskler egentlig, i et stakkarslig forsøk på å beskrive det egentlig ubeskrivelige..:
Tørket lær, etter hvert et søtlig innslag, etter en klassisk «sur-søt» start. Mørk Valrhona, mineral, svart lakris. Frisk syre, essens av kirsebær, svær vin i enhver forstand. Bred, rik, intens. LANG og nyanserik etterklang, varer i minutter.

Drikkes: NÅ – 2061, her ryker korken lenge før vinen.

97-98p.

Det er et gremmelig faktum: SÅNN vin lages bare ikke lenger…HELT formidabelt bra!