Ares hjørne

CHATEAU TERTRE ROTEBEUF 1985 (kjøpt direkte på slottet i 1987)

Siden sist (om lag 4-5 år tilbake), ikke endret i farge; medium rødt senter, vagt innslag rødbrun kant i glasset. Vakker lød.

Om ikke dette er en ekte personlighet, finnes disse ikke i vinens verden. I likhet med eier Francois Mitjavile, må man trygt kunne si! En meget hyggelig, intens og mer enn engasjert vigneron, som i sin tid investerte i denne eiendommen, og bragte den opp til de større høyder. Jeg minnes ennå fatprøvene i chais’et – 100% ny eik, og flatterende aromaer med stor intensitet og kompleksitet!

Duften har i dag et lekkert integrert fatpreg, man aner det så vidt i aromabildet. MØRK sjokolade-nesten som å åpne en Kong Haakon eske. Sterk sjokolade-usøtet, intens. Dette er det umiddelbare. SÅ stusser man kanskje litt-er dette alt?? Å langt derifra!! Vinen forlanger TID og luft!! Masse tid og luft! (Flasken var altså ikke dekantert). En veritabel metamorfose inntrer etter hvert; uttalte bær-og blomster-aromaer dukker opp, (et ekko av ditto fra fatprøvene!), bringebær, skogsbær, røde frukter. Snev av sopp. Sjokolade nå mer i bakgrunnen. Kirsch. Urter. Mørk lakris-antydning. Særegen så det monner, og helt fascinerende! Yngre enn forventet.

Middels fyldig smak. Uttalt men moden fruktsyre, bidrar til definisjon og struktur. Tanniner a la nesten «silke». Rund. Aromarik og flott konsentrert finish/sluttsmak, lang og sammensatt. Distinkt sur-søt stil.

Vinen er utviklet, men har ennå år igjen. Tror dette «will make old bones».

Nå – 2040. 94p.


Fra et av mine favoritt-år for rød Bordeaux; 1985. Velbalanserte og harmoniske viner, uten den helt enorme konsentrasjonen kanskje, men ofte med en slags ZEN-faktor, som drar i retning den for elegansens skyld ultimate 1953 årgangen. Slip og likevekt, harmoni og pur klasse! Og holdbare!