Ares hjørne

LAFITE 1955

1950-tallet skjenket verden noen meget flotte røde årganger. For all tid vil nok 1953 stå frem som selve drømmeåret, med en finesse, «vekt/balanse» og eleganse som i høy grad er sjeldsynt, selv i verdens meste berømte vinregion. De som har vært så heldige, for ikke å si privilegerte, å nyte vel-lagrede 53’ere fra Chateau Lafite-Rothschild, Mouton-Rothschild og Chateau Margaux, har fått en innsikt i vinens verden som ikke akkurat vokser på trær..Selveste Michael Broadbent, forfatter av bl.a. klassikeren «Wine Tasting»-en bok jeg i sin tid slukte og lærte MYE!! Av-skrev alltid årgangen opp blant de aller-bokstavelig talt-fineste. Ingen i denne verden har vel smakt flere vin- undere enn ham. I sin tid ledet han Christie’s vinauksjonsavdeling. Han er nå godt ute i nittiårene, men var klar med fast vinspalte i Decanter inntil for bare et par år tilbake! En vinens Gentleman par excellence, som jeg hadde gleden av å møte på Vinexpo i Bordeaux , for x antall år siden.
Han er også i sine notater utgitt i bokform, meget begeistret for ovenstående utgave av Bordeaux’ edleste terroir. Og, etter å ha smakt den for 2. gang i livet (under en forretningsmiddag påspandert i Frankrike), er jeg også betatt av denne fantastiske vinens utallige fasetter og kvalitet.

Ganske lyserødt utseende, vital lød.

En bouquet i ordets forstand; løftet og eterisk , lekker cedertre-aroma (den klassiske «sigarboksen» for moden cabernet-sauvignon basert vin). Et sart innslag av tørkede frukter og ditto roseblader. Mildt urtepreg, snev kanel. Utviklet, selvsagt, med udefinerbar magisk kompleksitet på en imøtekommende og vennlig måte. Lafite er alltid en vennlig vin i sin sjel..Luftig , full av rase og klasse, en liten virvel av sarte veldufter i glasset. Ingen vin overgår Lafite.

Smaken er luftig og middels fyldig ( Lafite gir bare helt unntaksvis svære og fyldige viner). Alt fra duften gjenfinnes naturligvis ( det er jo som kjent med nesen vi virkelig «smaker!»). Ettersmaken er meget lang og vidunderlig nyansert – vinen er et kunstverk fra et av Bordeaux’ vellykkede år, en gave fra naturen, vel ivaretatt av mennesker med dyp innsikt. Noe sier meg at det lages ikke helt slik vin i dag i det hele.. Jeg håper jeg tar feil !

Nå-2045

95p.