Ares hjørne

Gevrey-Chambertin, 1. Cru Lavaux St. Jacques, Domaine Denis Mortet.

Servert udekantert, fulgt over timer I glasset.

Fløyelsrød kant, dypt senter.


En veritable FEST av en bouquet! Åpen, generøs og imøtekommende, utviklet, og med årgangens fenomenale finesse og eleganse. 2001 var (er) for rød burgunder, i motsetning til for de hvites vedkommende, ett av mine definitive favorittår, aldri svære og breiale, snarere på den helt andre siden av skalaen: myriader av minutiøse pinot-aromaer, krystallklare, vibrerende, intense og luftige.
Et år som tilkjennegir terroirene med ettertrykk, selv om nok enkelte viner nå bør nytes raskt..
Utvikler seg formidabelt i glasset! Fiol, nyknust blåbær, ferskpresset juice av blodappelsin, et snev av mokka. Sexy og sensuell. Litt «jern», a la «crasse de fér»? Definitiv Gevrey-«dirt»/jord/mineral.
Sval og kjølig aroma fra et klart ikke-hett år. Touch av grafitt. Ur-klassisk Gevrey spice (som er enklere å gjenkjenne enn å definere), og en liten, fin tone av underskog. Noen elementer er nær «balsamiske». Eksotisk!! KLASSE! Definitivt av Grand Cru status det her! Genial duft fra genialt år!

Sømløs, middels fyldig smak. Så Monroe- Deneuve sensuell som bare en edel 2001 blir! Den rene silke i munnen; tanninene slipt bortimot helt ned, de var alltid av edleste, rundeste, mest komplekse sort. Kjølig-elegant, smekker, aromarik, uten å være den aller mest konsentrerte. Utsøkt raffinement og aromabilde. Tankene streifer innom noe a la Jayer her..
Tørket frukt og lys tobakk i den meget lange finish/ettersmaken. Trolig 100% ny eik, noen vil muligens si et touch for mye, for meg ligger den HELT på balansepunktet. Denis Mortet anvendte mye dyr eik på sine toppviner på denne tiden.

Vinen er mer i stil med dagens Mortet jr’s, enn det seniors datidige var. Han laget definitivt vin med bredere skuldre og mer muskler enn det hans sønn i dag fremstiller i det flotte chais’et i Gevrey. Det samme kan sies om eikeregimet. Mer moderat bruk av ny eik nå.
Årgangens karakter «hjelper» til å gi denne ultra-nyanserte klassikeren dens litt sartere karakter; den ville i et rikere år a la det påfølgende, vært en god del mer kompakt, og mindre eterisk.

Nå- 2025/30-hvis du har en topp lagringsplass!

PS: Legger ut dette notatet nå, det er ca 1 uke gammelt. Vi solgte vinen for ca 15 år siden.