Ares hjørne

CHATEAU LA DOMINIQUE 1986

En «orientalsk» lekkerbisken! Og alltid-med noen få årgangers unntak-en favoritt, til en overkommelig penge.

Stort nærmere Pomerol kommer man ikke, dette edle slottet ligger som nabo av selveste Chateau Cheval Blanc, og deler sågar en del av samme type jordsmonn med denne storheten. Bare et lite bekkefar deler eiedommen St Emilion-AOC fra Pomerol AOC. Og det er ikke så merkelig at vinene har en del til felles seg imellom og sågar med en edel Pommis; en særegen eksotisme i aromaene, østerlandsk krydret, innsmigrende, runde, rike og rett og slett herlige. Flasken stammer i sin tid, mener jeg å huske, fra Det Kongelige Norske Vinmonopol. Innkjøpt en gang, trolig, tidlig nittitall…(Alas, my last bottle!)….

 

I dag har vinen et fullt utviklet utseende, med klassisk «murstein» i kanten av glasset. Middels dyprød kjerne.

Duften er preget av rød og grønn pepper (cabernet franc) i lekkert samspill med toffée og sorte oliven, fiken, (merlot) , over et snev av mørk lakris og lys tobakk. Under det hele et ekko av rødbeter (jord).

Smaken er middels fyldig til fyldig. Ingen sumo-bryter det her, i motsetning til noen av naboene over kommunegrensen. 1986 var for øvrig et av de mest tanninrike årene ever i Bordeaux, og her har tidens tann virket slipende på disse tørrstoffene. Men de er der fremdeles. En sur-søt frukt i en basalt tørr innpakning. Noen urter ute og går i ettersmaken, som har fin lengde og rikdom. Semi-intens. Deilig øst-side -86er.

Vinen har alltid vist seg fra en temmelig mild og dus side opp gjennom årene. Et flott kjøp i sin tid, uten at jeg eksakt husker prisen i dag.

Nå – 2027

91 p.