Ares hjørne

CHATEAU TROTANOY 1995

Medium dyprød kant i glasset, dypt senter.

Mørk sjokolade! Lakris/trøffel snev. Mineral i bakgrunnen. Noe rød pepper, eksotisk og mektig, rik, edel duft.
Fascinerende, som alltid, og en personlig favoritt de luxe! Temmelig åpen og utviklet, men år igjen her!

Smaken er, som alltid med denne skjønnheten, rik og mektig/fyldig. Mørk og mystisk «lete og finne»- smak.
Flott, intense konsentrasjon (selv om 95 ikke nettopp er et topp-år i Pomerol, men et absolutte godt år, gir denne et simpelthen nydelig inntrykk). Tanninene er av typen milde og fløyelsaktige, runde.
Dyp, litt stram ( Trotanoy er alltid blant AOC’ens mer strukturerte), på sett og vis en motsats til to andre hyper-hus i omårdet; la Conseillante og l’Eglise Clinet, med sin mer «søtlige» og vennligere karakter.
Ingen CRASSE DE FÉR her. Svær kompleksitet og en herlig vin! Ikke voldsomt lang, dog.

Fra et meget krevende leire-dominert terroir (Trotanoy kommer av lokalt «trop enui»-noe sånt som «for mye/hardt strev». Sier sitt om leiren her (som dog har innslag av grus noen steder), da maskiner ikke fantes, og hardt arbeid var det som telte!

Om lag 90% merlot, resten cabernet franc.

NÅ – 2035. 94p.

 

 

PAVILLON ROUGE 2000

De såkalte «ANNEN VINENE», som herværende fluidum er et glimrende eksempel på, består i all hovedsak av vin som er veiet og funnet for lett til å få slottets/eiendommens GRAND VIN etikett. Med andre ord vin gjerne fra litt yngre vinstokker, med ikke fullt den optimale konsentrasjon og klasse, viner fra noe mindreverdige terroirer etc, men altså fra samme eiendom som sin storebror.
Pavillon Rouge er altså selveste CHATEAU MARGAUX’ annenvin, og alltid et safe bet.

2000 var på Medoc-siden et godt år, over gjennomsnittlig bra, men ble nok i sin tid etter mitt skjønn noe over-ratet av pressen. Det er for eksempel ikke i samme ypperlig klasse som 5 år senere; 2005 glimrer, sammen med 2010 og 2015 (og delvis 2009) aller flottest på den røde bordeaux-himmelen over de seneste årgangene.


En del utviklet på utseende, med antydning til brun kant i glasset.


Dufter deilig åpent og imøtekommende, smektende aromatisk med søt ceder-tre, kanel, morell, et fjernt ekko av noe myr-liknende/ underskog, fiol og søte hagebær. Blåblods elegant. Moden.


Middels fyldig. Temmelig filigran munnfølelse, med oppløste og nesten silkeaktige tanniner. God struktur, men her viser seg årsaken til at dette ikke er THE very real thing: Her er langt mindre av storebrors kremete og henførende sublimitet, med dens tykkere, fetere og enda finere konsentrerte kjerne av frukt. Du vil ha en flott opplevelse, for all del-men også lengde og magi er det (selvsagt) mindre av her.
Syre-strukturen viser seg også høyere, og er i forhold til le GRAND VIN’s, spissere, og mer uttalt.
Bra lengde. Moden.

NÅ – 2028. 90p.