Ares hjørne

Chateau Leoville las Cases 1990. 2. cru classée 1855.

 

Elite-vinmark, elite AOC. Elite chateau (alltid den som kommer nærmest i pris på «vest-siden» i Bordeaux, etter 1.crus’ene.

Naboskapet er også i orden; på nordsiden av en liten rousseau (bekk) finner vi Chateau Latour (mye til felles i karakter og klasse), og Chateau Pichon Lalande (ikke fullt så mye til felles i karakter, for å si det forsiktig, mye grunnet et betydelig merlot-innslag i Lalande’s vin). Få viner i Medoc kan måle seg med et slikt blå-blods rasedyr som Las Cases…

 

Fargen begynner å få forsiktige hint av lysere rød i kanten av glasset. Sort kjerne.

 

Kompakt eleganse, nesen har lass av frukt og krydder å by på, og lass av reserver for fremtiden. Blekk, tusj, grafitt. Syrlige kirsebær, fin touch av urter og cedertre (sigarboks), over et mineralsk underlag. Eiken kan ennå merkes som et ekko; mint-hint. Kanel antydning. Roser og fioler i en herlig overtone som svever over underskogen, kraften og potensen her. Om den er elegant? Well,-er Paven katolikk? Ennå lysår igjen før fullt orkester, men for en fascinerende oppdagelsesreise også i dag! Dekanteres 2 timer hvis nå-konsum.

 

Fyldig smak. Fete, runde, velgjødde cabernet-sauvignon tanniner. Vinens kremete og innbydende karakter stammer derfra, i kombinasjon med en strålende harmoni og konsentrert frukt. Og SÅ raffinerte som disse tanninene er! Tydelig fra et topp-modent år; 1990 var fra naturen en solrik affære, med mange fullmodne druer omkring, men også med tørke som et (betydelig) problem i mange av Bordeaux regionens vinmarker. Ved slike forhold, er risikoen stor for at rankene stanser opp fotosyntesen, og dermed druemodningen.

Så ikke her: slottets dype grusbed (især Clos Las Cases) har gode vannreserver under seg, og her er ingen torrefaction overhode å spore.

Ettersmaken varer i minst 1 minutt, og er raseaktig raffinert og aromatisk. WOW for en beauty!

 

Nytes: Nå (hvis du vil ha en rest av ennå ungdommelig fasthet og grep i vinen) til 2070/75.

 

96 p.

 

43% cabernet sauvignon

29% merlot

21 % cabernet franc

7 % petit verdot

100% ny fransk eik