La CAPPUCCINA, Soave.

En snau halvtimes kjøring øst for vakre Verona, der Romeo og Julie i sin tid utspant sitt drama, finner du en svær borg i åssiden, til venstre når du kjører retning Venezia. Dette magnifike bygget var i tidligere tider kjernen i den lille byen Soave. Her finner du Italias mest kjente og ansette hvitvin, oppkalt etter denne søvnige plassen. Litt lenger østover-i nabolandsbyen Monteforte d’Alpone, ligger dagens navn; la CAPPUCCINA. Vi har gleden av å presentere dette huset her i Norge. 

Vinregionen VENETO

Er en stor og billedskjønn del av Italia. Her , nordøst i landet, finner du Soave, blant andre vinkjendiser som Valpolicella med sine varianter a la Amarone, Ripasso og Recioto, samt den lette rødvinen Bardolino. Turistfellen over alle turistfeller i området er nok Gardasjøen, med ca en kvadrillion tyske turister sommerstid. Fra den vakre innsjøens bredder kommer blant annet den forholdsvis lette og fruktige hvite Lugano.

Soave er som sagt nok den mest berømte hvite vinen fra Oenotria (Vinlandet), som de gamle grekere kalte Italia. Navnet i seg selv kan oversettes med noe sånt som «bløt», og bløte er definitivt disse vinene; munnfølelsen er gjerne småfet, myk, rund og snill, syren er avdempet og mild, og vinens karakter vennlig og imøtekommende. Her er ingen skarpe kanter eller betydelig struktur å snakke om. Og DET er da heller ikke hensikten! Vin er jo nettopp variasjon og ulikheter, og GARGANEGA, som er den fremste druen i vinens produksjon, byr deg på bløte frukttoner med florale elementer, gjerne over en særegen og fin, mineralsk bakgrunn. Sammen med de beste dyrkerne har denne druen bidratt til en anseelig kvalitetheving i de senere årene, der Trebbiano di Soave («arbeidshesten» blant de hvite druene her) tidligere bidro til en utvannet, mindre interessant vinstil.

Området rundt Soave er preget av vulkansk jordsmonn. Basalt er ofte er kvalitetsfaktor i druenes vekstsoner, og i vinene vil du kjenne dette igjen i en i de beste tilfellene uttalt mineralsk tone. Noen av vinmarkene er sågar av en slik klasse, med andre ord har et såkalt TERROIR, som forsvarer at de gis egne navn og klassifiseres som «crus». La CAPPUCCINAs tre enkeltmarker i denne klassen heter for øvrig SAN BRIZIO, FONTÉGO og CAMPO BURI.

La CAPPUCCINA var tidlig ute med organisk vinproduksjon, her var man allerede i 1985 i gang med å arbeide etter disse prinsippene. En av områdets pionerer på feltet!

Husene i Monteforte d’Alpone, der søskenene TESSARI bestyrer eiendommen, er omgitt av en vakker park, med eldgamle trær, blant annet et enormt morbær-tre av uviss alder. Villa Buri har sogar sitt eget kapell –se etiketten på husets standard SOAVE-et meget vakkert lite bygg, beliggende i umiddelbar nærhet til hovedhuset. Vakre fresker dekker tak og vegger, de er imidlertid langt fra av samme dato som kapellet-det ble bygget i det 15. århundre- maleriene ble påført forrige århundre av en lokal kunstner; Alessandro Zenatello.

Som navnet indikerer, var det tidligere Capusiner – munker som holdt til på eiendommen, og hadde sin vinkjeller utstyrt med flasker av egen produksjon fra de omkringliggende vinmarkene.

En vakker tradisjon er at man ved hver start av blomstringen-som gjerne skjer i starten av juni i vinmarkene åpner opp klosteret og ringer med klokkene, for å fortelle de lokale at de er velkomne til la CAPPUCCINAs helt egne «vinmesse»!

Avhengig av naturlige variasjoner i jordsmonn, geografisk plassering i terrenget osv. består eiendommens utvalg av druer av Garganega (70%), Trebbiano, Oseleta (en rød og meget interessant drue), Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon og Carmenère, en undergruppe relatert til Cabernet Franc. Oppbindingen av vinrankene varierer også; alt fra tradisjonelle pergola til Guyot og Cordon Spur.

Tilplantningen holdes relativt tett; fra 2.500 til 5.400 ranker pr Ha. Gjennomsnittlig alder på rankene er ca 30 år. La CAPPUCCINA eier om lag 30 Ha vinmarker. Som nær sagt alltid, finner man de beste markene gjerne litt høyt i terrenget; oppe i dalsidene.

Soave er en tørr hvitvin. Som partner til sjømat er den meget godt egnet, og cru’ene kan til og med ta hvitt kjøtt.

Huset lager flotte røde viner, som etter hvert vil komme på markedet her også.

Og skulle du ha behov for en lekker, frisk og elegant dessertvin; prøv husets ARZIMO! Listeført i Bestillingutvalget i september dette år. Som et lite clou: Arzimi betegner de fineste og beste drueklasene, spesielt selektert under innhøstningen. Sødme balansert av lekker oppfriskende syre og med edel og lang ettersmak!

LA CAPPUCCINA er det nye Veneto på det beste vis!

La CAPPUCCINA

var tidlig ute med organisk vinproduksjon, her var man allerede i 1985 i gang med å arbeide etter disse prinsippene. En av områdets pionerer på feltet!Vmp pris: 129,90
Vmpnr.:  7616801

Råstoff: 95 % Garganega 5% Trebbiano Di Soave
Alkohol: 12,5 % vol.