Der det feires er det bobler. Våre forslag til musserende kommer fra forskjellige steder og ligger i forskjellige prisklasser. Vi har i dette nyhetsbrevet valgt å vise frem et knippe nye og spennende godsaker som vil passer spesielt godt til feiringene.
England
Sussex
Ekteparet Julie Bretland og Mark Collins grunnla Artelium som en måte å forene tre av deres største lidenskaper: vin, kunst og natur. Nær landsbyen Ditchling i Sussex, et område rikt på kunstnerisk arv, kombinerer Artelium kunsten å lage vin med en lidenskap for kreativitet, håndverk og kunst i alle former. Visjonen er å skape en harmonisk sammensmelting av enestående kunst og førsteklasses vin, midt i det vakre landskapet i South Downs.
Blanding av Chardonnay, Pinot Noir og Meunier; Håndplukket fra en enkelt vinmark og laget på tradisjonell metode av den anerkjente vinmakeren Dermot Sugrue. Konsentrert nese. Elegante aromaer av sitronskall, pink lady-eple og bakverk. Intens, høy syre. Frisk pære, subtile noter av tropisk frukt. Lang avslutning med ristet brioche. En fantastisk aperitiff i seg selv, men passer også godt sammen med skalldyr og sjømat. Friske, rene grønnsaksretter. Også en overdådig, morsom motvekt til sprøstekte retter som Panko-panert kylling eller pai/tærte.
Arteliums Rosé 2015 er en blanding av Chardonnay, Pinot Noir og Meunier; håndplukket fra en enkelt vinmark og dyktig laget av den anerkjente vinmakeren Dermot Sugrue. Denne vinen er laget på tradisjonell metode og har blitt lagret på bunnfallet i over 48 måneder. Den har en intens jordbærfarge, er kraftfull men likevel nyansert med en rik dybde av røde frukt smaker.
Arteliums Blanc de Noirs 2014 er en blanding av 50/50 Pinot Noir og Meunier; håndplukket enkelt vinmark og laget av den anerkjente vinmakeren Dermot Sugrue. Denne fyldige, musserende vinen, laget ved den tradisjonelle metoden, har tilbrakt 60 måneder på bunnfallet, noe som gir den enorm dybde og kompleksitet. Myke, vedvarende bobler og aromaer av varmt, ferskt brød og ville bringebær, mens på ganen trer sprø røde epler og saftige pærer frem.
En enkeltvinmark Blanc de Blancs laget i samarbeid med den anerkjente vinmakeren Dermot Sugrue. Vinner av Supreme Champion ved WineGB Awards 2022. Laget på tradisjonell metode med fem år på bunnfallet. Vinen har en myk mousse og teksturert munnfølelse. Delikat duft av appelsinblomst og søt paibunn med smaker av forfriskende sitronsorbet. Lang finish. Drikkes godt nå, men har også et enormt potensiale for lagring.
Frankrike
Burgund, Côte d'Or
Bosatt i Côte d'Or. Det var likevel i Champagne det hele begynte. På begynnelsen av 1900-tallet dyrket Joseph Dangin sine forfedres vingård i Celles-sur-Ource (10110), som utvilsomt var avhengig av klosteret Mores, grunnlagt av Saint Bernard av Clairvaux på 1100-tallet. I dag driver sønner og barnebarn den 50 hektar store vingården i Côte des Bars. Det var i 1976, etter studiene i Avize og Beaune, at Bruno Dangin definitivt returnerte til familiens eiendom. Det er i Molesme, 3 kilometer sør for Aube, at han finner et område som bidrar til fødselen av en biodynamisk musserende, av en kvalitet som kan sammenlignes med det han allerede produserte. Vinrankene nyter vakkert sommer- og høstsolskinn, som bidrar til modningen av druene takket være deres sør/sørøst-orientering. Rotfestet i hard kalksteinsjord gir vinstokkene viner med subtile aromaer. Bruno Dangin bruker all sin kunnskap på sine burgundiske landområder: samme måte å jobbe på, samme vinifikasjonskrav som i Champagne. Vi finner naturligvis hans preg som vinbonde-vinmaker i disse flaskene signert "Domaine Bruno Dangin".
Druetype: Chardonnay 55%, Pinot Noir 35%, Sémillon 5%, Sylvaner 5%
Aromaer av pære, fersken, akasieblomst, limeblomst, kandiserte sitroner, honning og brød. Aromabildet følges opp i smaksbildet. En nydelig, frisk og aromatisk musserende vin. Superb som aperitiff. Passer også til ost eller retter av lyst kjøtt. Drikkeklar nå, men den kan også lagres.
Druetype
Chardonnay 60%, Pinot Noir 35%
For å få den fortreffelige og nødvendige reaktiviteten som kreves av et organisk domene, slår Bruno Dangin seg ned i kommunen Molesme. Et svært ettertraktet jordsmonn av produsenter som lager Crémant de Bourgogne.
Meget luftig i munnen, noter av sitrus, brioche og toast. Passer godt til mager fisk, skalldyr og snacks.
Pinot Noir 100%
Gulgrønn. Klare toner av sjø og kalk, sterk gjær og toast, fine lagringstoner, lett kompleksitet. noter, bakt eple. Tørr, stor og fyldig fruktig smak med godt integrert sødme, fin syre, fine salttoner, god lengde utover. En flott champagnelik cremant som tåler 5-6 år. Passer godt med sjømat.
Lys gul. God dybde og kompleksitet med parfymert rød eplefrukt, flotte mineraltoner, våt og salt stein, litt sjø. Stor og konsentrert smak med flott intensitet i syren, godt med stoff, veldig god lengde og syrlighet. Delikate bobler, med noter av pære, grønt eple, sitrusfrukt, honning, toast. God match med kylling, rikere sjømat og skalldyr. En elegant og kompleks lovende cremant som tåler 8-10 år.
Champagne, Côte de Blancs
I over 200 år har seks generasjoner av Legras-familien vært vinavlere i byen Chouilly, som ligger i hjertet av Côte de Blancs. Den første var Honoré Legras, tilbake i 1808. I dag eier eller styrer familien nesten 60 hektar eksklusivt 100% grand cru vinmarker rundt landsbyen Chouilly, i Côte de Blancs. Disse er plantet med Chardonnay druen, hvorfra Legras produserer tre karakteristiske cuvéer av Blanc de Blancs Champagnes. Dette Champagne-huset drives i dag av Julien BARBIER. Disse vinene finner du hos nær sagt ALT av 2 og 3 stjerners restauranter i Frankrike, og da ikke sjelden som «husets».
Meget frisk og ren champagne, med mineral karakter, citrus og stor eleganse. En meget strukturert og elegant stil. Ypperlig apéritif, eller til finere sjømat, gjerne med kremede sauser, spekemat eller kremet soppsuppe.
En seriøs og deilig chardonnaychampagne som tåler 7-8 år. Nesen er citruspreget med streif av eple. Smaken er strukturert og preget av citrus og mineraler. Stort og godt skum, godt med stoff. Lang og rik ettersmak. Passer godt med sjømat.
En delikat blanding av Pinot Noir dominert av et flertall av Chardonnay fra Chouilly, denne cuvéen tilbyr en sjarmerende smak. Rosa utseende. Bringebær og på nesen. Små fine bobler. Sure kirsebær og en energisk frukt bidrar til en lang og elegant ettersmak.
En strålende champagne som tåler 10-12 år. Tørr, elegant, med konsentrerte aromaer av eple og sitrus. Mineralsk. Stort og lekkert anslag med flott syre og pent skum, flott lengde. Ypperlig apéritif, eller til finere sjømat, gjerne med kremede sauser, spekemat, kylling eller kremet soppsuppe.
En flott og konsentrert klassisk champagne som tåler 8-10 år. Intenst konsentrert vin, smak og aroma av sitrus, kalkmineral og blomster, viril og vital, full av energi. Små, edle bobler sikrer en perfekt moussé. Lang og nyansert. Bygget for et langt og minneverdig liv. Passer med fyldig sjømat, kylling, og spekemat.
Frankrike/England
Champagne/Pinglestone
Pommery ble grunnlagt i 1836 i byen Reims, i hjertet av Champagne. Huset er kjent for sin kvalitet, eleganse og fokus på Grand og Premier Crus. Siden 1987 har Pommery vært den offisielle Champagne partner av den velkjente konkuransjen i kokkekunst, Bocuse d’Or.
Forfriskende engelsk musserende vin - Hint av fersken, brød, sitrusfrukt og grønt eple. Veldig crisp og fruktig, med nydelige og delikate bobler! Vingård ved hjertet av Pinglestone sør i Storbritannia. Tradisjonell champagnemetode. Passer utmerket alene, men også til sjømat og skalldyr.
Nyt essensen av Pommery med Brut Royal, den emblematiske cuvéen som fanger hjertet av Pommery-stilen - en harmonisk blanding preget av friskhet, livlighet og finesse. Denne eksklusive champagnen er skapt med den tradisjonelle blandingen av Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, og tilbyr en symfoni av smaker som definerer Pommerys tidløse appell
Elegant vin i blek gull. Eksepsjonell glans, fine bobler. Bemerkelsesverdig frisk og floral duft med hint av tørkede fikener og frangipane. Pinot Noir gir aromaer av fiol og blåbær. Perfekt balanse med noter av limeblomst, mandler, og hint av ristet brød etter tolv års lagring. Avslutningen er balansert mellom spenning og fruktig glede, med et snev av rosa grapefrukt.
En sødmefylt men også frisk billigchampagne som tåler 3-4 år. Middels dyp, strågul. Litt utviklet aroma, preg av eple, sitrus med et hint av mineral. Ren og kremet. Fint preg av modent eple og sitrus, mineralpreget ettersmak. Flott som apéritif og som følge til ost, som ikke er for salt, og til ikke for smakskraftige fisk og skalldyrretter.
Aligoté 60%, Chardonnay 40%
En artig karaktersterk aligote-chardonnay-cremant som tåler 4-5 år. Strågul med fin mousse. Preg av eple, sitrus og brioche. Frisk og fruktig, lang ettersmak. Passer til retter av grønnsaker, skalldyr og koldtbordet. Utmerket aperitiff.
Ugni Blanc 80%, Colombard 20%
Subtile blomst og frukt aromaer. Fine, delikate bobler. Fransk sjarm, smak og fine perlebobler som i en champagne, til en pris som er konkurransedyktig med en Prosecco.
Xarel·lo 50%, Macabeo 30%, Parellada 20%
Smaker av frisk frukt, sprø og forfriskende, uten noe av det jordiske som noen ganger er forbundet med cava; elsket av alle!
Lys strågul med behagelige bobler. Aroma av pære og fersken. Deilig balanse mellom sødme og friskhet. (15 gram sukker pr.liter). Utmerket aperitiff, eller til «slanke retter» av fisk, skalldyr eller kylling.
Adresse: Strandveien 15, 1366 LysakerE-post: andrine@redwhite.noTlf: +47 900 11 293