God juletid fra oss i Red & White!

Vi har samlet noen gode forslag til julematen med vin som passer til, og til slutt årets fineste festbobler! Fra litt forskjellige prisklasser og deler av verden.

Juletorsken

Med andre ord: Koketorsk! Herlig, flaket, hvitt og mykt fiskekjøtt, passe saltet og med kokte poteter, smør etc til! Torskens delikate og sarte smak tilsier hvitt, men også rødt, her er jo bergenserne især kjent for sin «torskerødvin»! Og når vi nevner rødt i forbindelse med hvitt, tilsier dette en vin med mye fruktighet, en vin som ikke er for kraftig, men snarere det motsatte. Vi kan anbefale en av de lekre grüner veltlinerne fra legendariske SCHLOSS GOBELSBURG for den som ønsker hvitt. Sømløst nyanserik og elegant matfølge fra Østerrike! For rødt, hva med en herlig, saftig Bardolino fra spesialist produsent ZENI? Lave tanniner, masse kirsebær og fiol-fruktighet, fin italiensk fylde. En sikker match. For deg som ønsker mer «grep» i torskerødvinen; varmt anbefalt Ch. la Roque de By fra Medoc utenfor Bordeaux. Snadder! En av de nydelig Beaujolais-vinene fra Perrachon vil også gjøre susen her.

Gobelsburg Grüner Veltliner Löss 2020

kr 239,90
KJØP NÅ

Zeni Bardolino Classico 2018

kr 179,90
KJØP NÅ

Ch. la Roque de By 2017

kr 249,90
KJØP NÅ

Laurent Perrachon Morgon Corcelette 2020

kr 219,90
KJØP NÅ

Koldtbordet

Rosé d’Equinoxe fra AMIRAULT! Super rosévin fra Loiredalen, på cabernet franc druen. Kompleksitet og klasse! Sparealternativ: Nuits d’Arbres roséfra Languedoc. Ellers vil også her en tørr hvitvin være bra følge for mange (avhenger jo veldig av hva man spiser): SCHLOSS GOBELSBURG sine to versjoner, av riesling: Urgestein (rimelig) og Renner av grüner veltliner gir deg garantert utbytte her. Husk at de bør serveres litt svale, rundt 12 grader eller så. Et rødt alternativ er en saftfull Beaujolais! Hva med PERRACHON’s Fleurie Vieille Vignes eller samme produsents Morgon Corcelette, begge fra den rike 2020 årgangen?

Amirault Bourgueil Rosé d'Équinoxe

kr 279,90
KJØP NÅ

Nuit d'arbres Rosé

Languedoc

kr 249,90
KJØP NÅ

Gobelsburger Urgestein Riesling 2019

kr 199,00 
KJØP NÅ

Gobelsburger Grüner Veltliner Renner 2019

kr 389,90
KJØP NÅ

Laurent Perrachon Fleurie Vieilles Vignes 2020

kr 264,90
KJØP NÅ

Kalkunen

Sikker innertier her: Rød burgunder laget på edle pinot noir-druer! Du bør opp i prisklasse på rundt kr. 350.- og oppover for å få noe som det svinger av. Kalkun er tørt kjøtt, så her må det sjy eventuelt sauser til, og dette vil også kunne influere på vinvalget. Vi kan varmt anbefale kultprodusent MUGNIER sin monopoleiendom (nei, ikke spillet Monopol), men altså sin ene- eide vinmark Clos de la Marechale her. Fantastisk kvalitet, en vin for de større anledninger.

Et sparealternativ kommer fra Down Under: Mount Beautiful pinot noir fra Sør Øya på New Zealand. Bærpreget, smidig, nyansert .

Mugnier Nuits-Saint-Georges Premier Cru Clos de la Maréchale 2017

kr 1 139,90
KJØP NÅ

MT Beautiful Pinot Noir 2018

kr 289,90
KJØP NÅ

Ribba

Det kan kanskje høres litt underlig, men hvitt, og da især en tørr riesling, er å foretrekke. Denne druen har en naturlig høy fruktsyre, som griper inn i kjøttets fetere elementer, og gir smaksharmoni! Vin og surkål (et selvsagt tilbehør her) er ofte en kinkig match, det er eddiken i surkålen som lett kan by på litt dikkedarer; vin og eddik er ikke enkelt. Men samme kan hevdes om f. eks tyttebær, så vær litt forsiktig og prøv deg frem her! En tørr riseling fra GOBELSBURG er en flott partner. Mye å velge blant i denne flotte produsentens portefølje. For deg med sans for Iberia: Hva med å prøve Quinta de Couselo? Herlig albarino, velegnet for ribbe, men også mange typer sjømat! Et billig alternativ kan være False Bay Chenin Blanc fra Syd Afrika.

Schloss Gobelsburg Riesling 2020

kr 199,90
KJØP NÅ

Quinta de Couselo Rosal 2020

kr 199,90
KJØP NÅ

False Bay Chenin Blanc 2020

kr 139,90
KJØP NÅ

Pinnekjøttet

En rød italiener? Hva med å forsøke MASSOLINOS BARBERA d’Alba? Saftig men med faste nok tanniner(tørrstoffer) til perfekt balanse. Også en Chianti kan være verdt å sjekke ut her: TORRE A CONA lager toppvin i den ufortjent lite kjente vinsonen Colli Fiorentini; åssidene rundt vakre Firenze. Kirsebær/morell frukt, ingen eikepreg, smekker og fyrig. Billigtips? Forsøk Chapelle du Bois fra syd i Frankrike. Myk, rund og saftig med god generøs smak.

Massolino Barbera d'Alba 2020

kr 249,90
KJØP NÅ

Torre a Cona Chianti Colli Fiorentini 2019

kr 249,90
KJØP NÅ

Chapelle du Bois 2020

kr 114,90
KJØP NÅ

Festboblene

Prosecco har gjort furore her på berget i noen år nå, vi har en klassisk vin å by på i CASTELBERT Prosecco extra dry. Pærefrukt, fin mousse, balansert og deilig! Skal du virkelig trå til ( og DET skal du vel?), er det jo stort sett bare en ting som virkelig gjelder når det kommer til stykket: CHAMPAGNE!!!

Baron Fuenté brut er vårt rimelige valg her, solid valuta for pengene. Høyere opp i pris og ende finere ligger R&L LEGRAS Blanc de Blancs brut og samme hus’ Hommage er en favoritt. For mer kraft og fylde og et annet, rikere smakbilde gir alltid JACQUESSON’s versjoner i 700 serien fullt utbytte og etterlater oss mer enn tilfredsstilt!! Skjekk f. eks ut 743 utgavenDelamotte lager også en finmasket, filigran Blanc de Blancs (dvs laget på 100% hvite druer, i praksis Chardonnay), en ekte ballerina full av elegante, sarte nyanser.

Castelbert Prosecco Extra Dry

kr 154,90
KJØP NÅ

Baron-Fuenté Tradition Brut

kr 324,90
KJØP NÅ

Legras Grand Cru Blanc de Blancs Brut

kr 509,90
KJØP NÅ

Legras Cuvée Hommage Grand Cru Brut

kr 839,90
KJØP NÅ

Delamotte Blanc de Blancs Brut

kr 529,90
KJØP NÅ