Smaketips

God vin koster for mye til å sende den rett i magen uten å komme innom smaksløkene.

Her er noen fakta om hvordan munnen og smakssansen fungerer, og hvordan temperatur påvirker opplevelsen av vinen:


• Tungen kjenner bare grunnsmakene søtt (forrest), salt, surt og bittert (bakerst). Ellers kjenner munnhulen bare graden av fylde.

• Resten av aromaspekteret oppfattes av samme sans som lukten. Med mye vin i munnen – lenge – rekker den å sende ut aromaene i gassform, slik at du får med deg hele smaken. Trekk gjerne inn litt luft mellom leppene, over vinen, slik at du får sirkulasjon opp mot nesehulen!

• For kald hvitvin skjuler smaken. Syrene er det første som fremtrer når temperaturen stiger. Blir hvitvinen for varm, virker den søtere enn den er, på en tung og ufrisk måte. Men vi drikker oftest hvitvinen for kald. Derfor opplever mange hvitvin som surt.

• Lette hvitviner er i best smaksbalanse fra 8-10 grader. Middels hvitviner fra 10-12, og kraftige fra 12 – 14 grader.

• For varm rødvin smaker mest alkohol og garvestoffer. Når vi kjøler vinen litt, blir det bedre balanse i vinen. De finere fruktsmakene og mer delikate syrespillet kommer bedre fram.

• Lette rødviner er i best smaksbalanse ved 14-15 grader. Middels rødviner fra 16-17 grader og de kraftigste rødvinene ved 17 – 18 grader. Ingen vin er i balanse over 20 grader!

Husk: Alt du liker er lov – men smaken forandrer seg med erfaring!

Ti veier til en mislykket burgunder - en forbrukerguide

Ti veier til en mislykket burgunder  - en forbrukerguide Synes du burgundere er oppskrytt? Har du gjort en dårlig erfaring og mistet troen? Det er ikke alltid vinens feil. Unngår du bommertene nedenfor, vil du oppdage at en burgunder er verd prisen. Rådene gjelder forøvrig i større eller mindre grad for all vin.

Nipp bare vond vin!

Nipp bare vond vin! Får du servert en fæl vin, men er nødt til å drikke litt for å være høflig, så kan du skåne deg selv ved å nippe. Da slipper du å kjenne noe særlig hverken av aroma eller struktur. Er vinen god og du vil oppleve alle dens nyanser, derimot...