Servering av vin

Smaken og opplevelsen av en vin kan variere veldig i forhold til hvordan den serveres. Med kunnskap om dette, kan du servere vinen slik du eller dine gjester liker den best.

Her er noen serveringstips:

• Hvis glasset skjenkes ca 1/3 fullt, blir det mulig å svinge på glasset for å frigjøre enda mer duft. Større glass gjør dette enda lettere.

• Hvis du vil fremheve duften i en hvitvin, kan du bruke samme type glass som rødvin.

• Ulike temperaturer skuler eller fremhever ulike egenskaper i vinen. Ulike vintyper og -stiler har ulike idealtemperaturer der alle komponentene er like tydelige. Vi sier gjerne at vinen da er i balanse. Her er en oversikt over hva temperaturen gjør med ulike vintyper.

• Hvis du vil unngå at vinen blir for varm mens den er i glasset, kan du servere den litt kaldere og eventuelt litt mindre i glasset av gangen (romtemperatur varmer vinen fort).

• Når vin skal kjøles raskt, er kaldt vann med noen isbiter mer effektivt enn bare isbiter uten vann.

Hva er et hvitvinsglass?

Hva er et hvitvinsglass? Er det verd å gjøre hvitvinen ekstra syrlig og samtidig duftløs for å holde på en halvgammel tradisjon som atpå til kan vise seg å skyldes et markedsføringstriks på 50-tallet? Hvitvinsglasset er ikke lenger hva det var. Og det har det kanskje aldri vært heller...

Temperatur styrer bass og diskant i vinen

Temperatur styrer bass og diskant i vinen Drikk vinen ved den temperaturen du vil! Men det er kanskje greit å vite hvilke deler av vinens smak du eventuelt velger bort? Forandrer du temperaturen på en vin, er det nemlig som å skru på bassen eller diskanten på stereoanlegget.

Serveringstemperatur på vin

Serveringstemperatur på vin Det er ikke bare her på berget det fremdeles, og alt for ofte, syndes mot reglene for korrekt serveringstemperatur på vin. Men det er von i hangande snøre, som det heter, og vi ser en gradvis bedring og lys i tunnellen. Her noen tips om hva som yter vinen i glasset mest rettferdighet: