Vin og mat

Der vin lages er den først og fremst en drikk til maten. Her i Norge har vi nok heller sett på vin som en kosedrikk.

Mat og kos trenger helt ulike egenskaper i vinen. Derfor sliter vi litt med å matche kosevinene med mat, og likeledes sliter vi litt med å kose oss med matvinene.

Mens vi gjerne koser oss med sødmefulle og ikke så syrerike viner, krever mat ofte endel mer syre og tanniner (garvestoffer).

Her er noen tommelfingerregler om vin og mat:

1. Maten bør ikke overdøve vinen. Og omvendt.

2. Vinen bør inneholde minst like mye rundhet og sødme som maten.

3. Bitterstoffer (tanniner) i mat og vin forsterker hverandre, det samme gjør syre.

4. Mat med mye syre bør kombineres med runde, og gjerne sødmefylte viner.

5. Salt mat krever friskhet, og gjerne sødme.

6. Mat med mye fett trenger tanniner eller syre.

7. Tanniner går ikke godt sammen med fiskefett eller salt.

8. Mat med varmt krydder trenger vin med sødme.

9. En dessertvin må være søtere enn desserten for ikke å virke for sur.

10. Mat og vin bør ha aroma som spiller på lag.


Vi legger kontinuerlig ut matforslag sammen med vår produktinformasjon. Du må ha passord for å se denne. Registrer deg gjerne her og få passord på noen minutter. Du kan også spørre oss gjennom debattforumet!

Finnes det en slankevin?

Finnes det en slankevin? Mange av oss er smertefullt klar over at kaloriene har stått i kø foran munnen vår i den søte juletid. Og hvem vil vel ikke gjerne knipe inn litt på kaloriene framover uten å gi avkall på nytelsen? Er det mulig å finne en vin med lavt kaloriinnhold?

La sommervinen rope høyt!

La sommervinen rope høyt! Hva er egentlig en sommervin? Er den nødvendigvis hvit? Eller spesielt kald? Uansett er det fort gjort å glemme hvilke utfordringer sommeren i seg selv stiller overfor vinen. I hvert fall matvinen.

En vei gjennom minefeltet "vin til julemat"

En vei gjennom minefeltet "vin til julemat" Etter vår mening er julemat oftest en god anledning til å ta fram øl og akevitt. Både fordi julematen bare unntaksvis er vinvennlig, og når skal vi ellers…? Vi tillater oss å være ganske uenige i mange av vinforslagene vi har hørt og lest. Kan den beste veien gjennom minefeltet overrisles med Champagne eller annen tørr musserende?

Vin til lam

Vin til lam Lammekjøtt stiller i seg selv noen enkle og klare krav til det optimale vinfølge. Men det er mange vinområder som kan imøtekomme disse kravene. Samtidig vil også tilbehøret ha et ord med i laget. Her er formelen.

Var det egentlig jordbær og Champagne?

Var det egentlig jordbær og Champagne? De nevnes gjerne i samme åndedrag, som et symbol på elevert sommernytelse, som Chablis og østers, gin og tonic eller sol og sjø. Men smaker champagne egentlig godt sammen med jordbær? Og hvor kommer egentlig denne myten fra?

Hva er vitsen med aperitiff?

Hva er vitsen med aperitiff? Ingen har vel enerett på å definere begrepet "aperitiff", og ingen skal bestemme hva du kan servere og ikke servere. Men her er noen momenter som er verd å merke seg. Kanskje kan aperitiffen gjøre nytte for seg?

Nesten alt om ost og vin

Nesten alt om ost og vin Det er stor forskjell på ulike oster og det finnes knapt en vin som passer til alle. Her finner du en oversikt over de ulike hovedtypene med anbefalinger om matchende drikke.

Litt lett sommersnacks

Litt lett sommersnacks Sommer'n er her - ENDELIG! Og med den, gode viner, fortrinnsvis hvite. Men også lettere røde kan gjøre seg. Når det er snakk om grillvin, må vi derimot opp med krydder- og fyldefaktoren! Her noen forslag til mat- og vinkombinasjoner, som vi har sansen for i sommervarmen.