Skalldyrfest

Det er sommer og tid for skalldyrsfest! Hummer, reker, blåskjell er lett og frisk sommermat, perfekt for lunsjen på brygga og middagen på terrassen. God mat og god drikke hører sammen, det er ikke alltid like lett å vite hva man skal velge. Derfor har vi her noen forslag til vin som passer til skalldyrene.

 

KAMSKJELL

Til vårt nasjonalskjell, hva passer vel bedre enn å servere Norges nasjonalhvitvin Chablis. Samuel BILLAUD er et navn å merke seg. Han er nå av internasjonal og nasjonal topp vinekspertise rangert blant de aller fineste produsentene i landsbyen Chablis. Vinenene vibrerer med energi og suverent avtrykk av voksestedet og vinmarkene; det våre franske venner kaller «terroir». 

 

 

   

Billaud Petit Chablis Sur Les Clos 2019

Vinmarken ligger på platået rett over selveste Grand Cru les Clos, og bærer navnet sur les Clos lokalt. Meget kalkholdig jordsmonn gir en vin mange blindt gjerne går ett steg minst opp på i chablishierarkiet. Her får du full pakke til dine milde, sarte kamskjell!

Kr. 289,90

Samuel Billaud Chablis 2019

Chablis 2020 fra samme produsent gir deg enda mer kraft og hakket mer dybde i smak og duft; fint innslag av sjø-/jodaromaer kompletterer det hele!

Kr. 319,90

 

 

 

ØSTERS

Østers er en råvare med utpreget smak av salt og sjø. Jodkarakteren i dette herlige råstoffet, påkaller ditto i vinen. Her foreslår vi derfor Blanc de Blancs champagne! Blant de aller beste er 100% chardonnay blanc du blancs champagnene fra DELAMOTTE.

Delamotte Blanc de Blancs Brut

Husets standard-cuvee, frisk og citruspreget med herlig diskret touch av salt sjø og mineraler.

Kr. 529,90

Delamotte Blanc De Blancs Millésimé 2012

Husets årgangsutgave, i en formfullendt, smekker og multi-nyansert. En rasechampagne med kremet og lang ettersmak.

Kr. 899,90

 

 

KRABBE OG KONGEKRABBE

Krabbekjøtt smaker av jod, umami og salt i herlig kombinasjon. Her vil en fruktig, tørr og spenstig riesling med forsiktig jordsmonnsinnslag gjøre seg godt. Samme gjelder for det beste av hvitt fra den Iberiske halvøy; vinene fra Rias Baixas regionen har ofte den rette karakteren som skal til her!

Gobelsburg Niederösterreich Riesling

Denne vinen har en pigg syre som løfter retten, og akkurat det lille av mineralitet som skal til , tørr og fruktig med harmonisk ettersmak.

Kr. 144,90

Quinta de Couselo Rosal 2020

Denne sjarmøren, laget av albarin̂o druen, gir en noe fyldigere, dypere og rikere vin til krabben. Harmonisk og frisk med intens fruktighet.

Kr. 199,90

 

 

Blåskjell  

Også her har vi godt med sjøkarakter å hanskes med; invitasjonen går raskt til en linjelekker Sancerre, men andre rimeligere viner er også flotte matcher.

Dezat Sancerre 2020

Vinen har den friskhet som behøves, og byr på herlig smak av solbærbusk ispedd snev av stikkelsbær og citrus.

Kr. 249,90

Venti Di San Donaci Bianco

Fra Italias støvelhæl Puglia, kommer denne herlige matvinen med fint chardonnay preg og en anelse sjø, salt og jod i aromaspekteret!

Kr. 129,90

 

 

HUMMER

Havets Kardinal! Sprøtt å tenke på at, i likhet med laks, var denne lekkerbisknen i sin tid ansett som billig «arbeidermat»! Igjen støter vi på jod og salt sjø, igjen bør vinene ha mer enn et lite innslag av sånne smaksnyanser! Til hummer naturell er det fint lite som topper en Chablis premier cru; mao en vin fra enkeltmark(er) i dette sjømat-området! Vi anbefaler Samuel Billaud Chablis les Vaillons vieilles vignes 2019. saltmineral og strukturert i massevis til å kle retten på en perfekt måte. Lang og nyansert, og definitivt lagrings- og utviklingskapabel.

Samuel Billaud Chablis 1er Cru Les Vaillons 2019

Saltmineral og strukturert i massevis til å kle retten på en perfekt måte. Lang og nyansert, og definitivt lagrings- og utviklingskapabel.

Kr. 439,90

 

 

REKER

Her har kjøttet en finfin svak sødme som må kompenseres i noen grad i vinen. Hva med italias storselger prosecco? 

Da har vi et fint alternativ i Castelbert Prosecco Extra Dry! Og her vil også den anvendelige Gobelsburg Niederösterreich Riesling gjøre susen!

 

Castelbert Prosecco Extra Dry

Behagelige bobler. Aroma av pære og fersken. Deilig balanse mellom sødme og friskhet. Utmerket til «slanke retter» av skalldyr.

Kr. 154,90

 

 

SJØKREPS

Sjøkrepsen har sarte og fine sødmefulle smaker. En god match vil være en vin som har nok mineralitet og ikke for mye eik. Ønsker man Riesling er Gobelsburg Niederösterreich Riesling igen et godt valg. For deg som heller ønsker en Chardonnay for en mektigere, rikere vinstil, foreslår vi Robert-Denogent. Vil du ha champagne i stedet? Da foreslår vi R&L Legras Blanc de BlancsHommage eller Presidance, alle Grand Cruer.

Robert-Denogent Saint-Véran Les Pommards 2016

Ca 40 år gamle vinstokker. Kalkstein med lommer av leire og mergel. Sitrus og eksotisk frukter. En mineralsk, lekker vin som passer utmerket til dine sjøkreps.

Kr. 800,70

Legras Blanc de Blancs Brut Grand Cru

Husets basisvin, i sin tid husets champagne på selveste Bagatelle! Citrus, energi i massevis, mineral og nyansert med akkurat kraften til å matche denne edleste av sjøens råvarer!

Kr. 509,90

Legras Cuvée Hommage Grand Cru Brut

Ønsker du enda mer kraft og kompleksitet? Ok, her er husets "Hommage". Den har god friskhet med smak av grapefrukt, ananas og en avslutning av sitrus. Ypperlig til finere sjømat.

Kr. 839,90

Legras Presidence Grand Cru Vieilles Vignes Brut 2012

Her viser chardonnaydruen til fulle hva den er kapabel til på meget høyt champagnenivå! Tørr, elegant, med konsentrerte aromaer av eple og sitrus. Mineralsk. Himmelsk til finere sjømat.

Kr. 869,90