Pesquera Crianza 1985

Hva kan ikke dukke opp av kjellerens glemsel noen ganger? Jo, blant annet denne-den første Pesquera solgt i Norge ever, og tatt inn i landet av daværende ene-importør, Vinmonopolet. Hadde HELT glemt av at jeg fortsatt hadde en sånn liten juvel liggende...

Det var Robert Parker-igjen!-som i sin tid "lagde" Pesquera. Han gikk balstyrig til verks, og kalte denne noe sånt som "the Petrus of Spain", fritt etter hukommelsen...DET var jo å ta i en smule...Men jeg har aldri glemt den første prøveflasken av vinen jeg fikk, før kjøpet ble inngått; en virvel av energi og pur frukt med vekt på fioler, roser, blåbær, kirsebær og med en lys, skinnende intesitet over. Og svært langt fra hva man var vant til hva eik angår på røde spanske; her nydelig integrert allerede i 3-4 års alderen..selv om eiken var amerikansk. Vinen hadde en herlig, eksotisk søtt lær-aroma, som nok puristene ville kalle en mulig magel/feil, men som for flere enn meg gav et suverent, komplekst bilde. På denne tiden-det har de dessverre sluttet med-hadde man noen sånt som 3-5% av den hvite Albillo-druen tilsatt den ellers totaldominerende Tinto de Pais (Tempranillo)-druen. Idag, et vakkert men akk så vagt minne!...

Å se på denne idag, er som å se på middels rødfarge i senteret, og med uttalt modning i kanten; rustbrun.

Duften er avmålt, definitivt tertiær, og dermed ganske så endret-selvsagt!- siden den gang..Mild og nyansert, den ber om lufttilgang, åpner seg fint og elegant, vekten på frukt og atter frukt, ingen uttørring her. Spicy, men ikke veldig. Nesten noe "burgundersk", her er noter som kan minne litt om Gevrey...En duft som spiller i den lysere enden av skalaen; feminin, raffinert, men den står ikke på torget og skriker ut sitt budskap-den taler i sartere fora...

Middels fyldig, etiketten viser bare 12.5% alkohol, og det virker slik også i munnen-de senere årganger av vinen viser høyere % enn denne. Så har også produksjonen øket vesentlig, for å etterkomme en til tider svært etterspørsel...Tanniner finnes det ikke spor av lenger, dette er komplett mildt og fint nyansert på tungen, langt fra en tungvekter. Løs og helt moden, tjener intet på videre lagring...Men herlig og meget pur og fin, edel vin! Lang!

nå - 2023   92p.

 

 

Publisert: 01-12-2016 Av: Are Aamot