Chateau l'Evangile 1989

"Evangeliet"! Intet mindre enn Evangeliet. Litt av et slottsnavn, vil vel mange si.. Alltid regnet med blant de store toppene i Pomerol, denne lille AOC'en øst i Bordeaux, kjent for sine runde viner.

Personlig synes jeg, og dette er kritikk på høyt nivå-la det være sagt, at dette slottet er smått over-ratet. Det gir alltid rike og stedstypiske viner-for all del-men, når det kommer til raffinement, synes jeg det skorter noe, sammenlignet med noen andre toppnavn, og sett hen til prisnivået på vinen... For eksempel har jeg aldri funnet det herlig eksotiske "crasse de fer" i vinen; dette jern-innslaget finnes ikke i en l'Evangile, i motsetning til hva naboer som Conseillante, Gazin og VCC kan fremvise. ..Et innslag som hever vinens aromatsike nivå, og som egner seg til å "hekte" deg som smått avhengig.. Slottet er idag eiet av Lafite Rothschild-klanen, som allerede i 89 var registrert parteier.  

Idag er utseendet perfekt modent; orange kant, tawny senter.

Duften åpner en smule beskjedent; her må luftes! Helt normalt. Etterhvert fulltonende (etter 2 timer i glasset-ikke dekantert). Søt, aromatisk, med innslag av jord (rødbeter), lakris, sjokolade/toffee og et distinkt krydder a la østen innslag. Røde frukter. Helt utviklet. åpen og imøtekommende. Rik. Men det helt store hva angår finesse og raffinement, finnes ikke her. 89 var en stor årgang i Pomerol; varmt og rikt år.

Smaken er fyldig. Rund, bløt. Tanniner ,som ennå er der i en viss grad, a la fløyel. Vinen har-naturlig-slanket seg betydelig, og kvittet seg med masse "baby-fett", slik jeg husker den som ung. Søtlig entry; rik og en smule sjokolade-preget. Ingen crasse de fer. Åpen og løs, men mangler ikke konsentrasjon; tvert om... Her er nok vel mye merlot-spør du meg-for vinens beste...for lite cabernet franc? (Sistnevnte ville bidratt med raffinement bla.). Følyelsrund, velbalansert. Sur-søt finsih. En fin, lys, aromatisk  etterklang i finish, men med en noe "eldig" -som våre svenske venner ville si (alkoholisk) finish. Generøs i høy grad; "flesk og duppe". Mulig noe uærbødig sagt om en av de store bordeaux'ene, men ikke ment som annet enn deskriptivt. Etikett sier 13% alkohol...hm hm...I et år a la 89, og med denne druesettingen, stiller jeg meg tvilende, mildt sagt, til dette. Fløte og krem, ingen videre finesse/eleganse. Men en lang ettersmak!   

Nå - 2030.    92p.   

Publisert: 31-10-2016 Av: Are Aamot