To flotte, men akk så unge, røde 2005

Chateau Figeac Chateau Giscours To personlige favoritter, to slott som har bydd på mye glede opp gjennom årene! Og, relativt gode kjøp, i hver sin prisklasse-Figeac klart den mest kostbare..

Ikke verst av Color Line å kunne by på selveste FIGEAC 2005 i en av sine restauranter ombord, på vei til Kiel! Slikt gjør en ferjereise til noe mer enn nettopp en ferjereise!!

Vinen er dekantert i 45 minutter.- ikke ett for mye- dette er (selvsagt) fremdeles ungt, meget ungt og sammenknytt...

Den vakre dyprøde fargen gir hint om konsentrasjon og klasse, kanten i glasset vitner med sin lød og mørkerøde tone om "great things to come".

Duften er klassisk ung Figeac; masser av rød pepper..masser av sjokolade (mer mørk enn lys), touch av trøffel og dette herlige crasse de fer; her finnes innslag av jern i jordsmonnet, som røttene graver frem og bringer med seg opp til druen-et særegent og vakkert innslag i vinene fra sonen rundt Figeac, Cheval Blanc og la Dominique i den såkalte "graves St Emilion" sonen-inntil Pomerol - hvor man igjen finner innslaget hos bl.a. la Conseillante, Gazin og andre. Edelt eiket, ikke for mye, ikke for hardt brente fat. Dyp og til Figeac å være mektig - i forstand ganske svær. Det kan se ut som slottet har bestemt seg for en mer fullbodied og "større" stil enn hva tidligere årganger for eksempel a la 1982, 1985 og 1990 fremviser...The times they are achanging! Men løfterik og meget god altså.

Smaken er fyldig; klart den fyldigste unge Figeac jeg har smakt.( Se over!). Rik, robust tilogmed(!), med klare markante tanniner og en små-fleskete men godt strukturert frukt. Intens. Lang og edel finish/sluttsmak. Krydret.

Drikkes: 2022-2060+               93/94 p.

 

Så til en gammel Margaux-flamme; Chateau GISCOURS!

Dekantert på Hotel Scwarzenstein's nydelig restaurant, i ca 1 time. (Ligger ovenfor Schloss Johannisberg, i landsbyen av samme navn). -Forresten meget anbefalt, hva angår såvel mat/vin, som et sted å overnatte!

Fargen igjen, ugjennomtrengelig dyprød, og dermed svært ung.Tett og mørk.

Duften har dette umiskjennelige og nær udefinerbare, der man et lite øyeblikk får en skrekkvisjon av mulig "korket" vin; et snev som er mineralsk og typisk for endel cabernet sauvignon fra Medoc-det blåser av og blir helt borte i løpet av minutter..Nydelig nyansert, med kirsebær og moreller, kanel og søt moden fruktighet, fint fatet, deilig og frisk, med ceder-tre aromaer i bakgrunnen. Ungdommelig fast ,men på stø kurs mot storhet-vent og vær tålmodig!

Smaken er mektig til Margaux å være-alltid ganske så svær og smårobust stil fra dette pålitelige slottet. "Innenlands" Margaux par excellence! Du finner en liten -men ikke SÅ liten-bror i samme under-sone's Ch SIRAN - begge ligger i Labarde, der jorden reflekteres i vinenes solide stil. Mangler ikke nyanser som vil komme her-følg med-dette blir meget flott om endel år! Velbalansert og med edle tanniner; runde og modne. Lang.

2023-2055     92/93 p.

 

 

Publisert: 11-07-2016 Av: Are Aamot