BBC om PORTA 6

Hvem skulle trodd at en rød portugiser skulle gjøre virak på selveste BBCs mat- og vinprogram? Neppe mange!

Se filmklipp her!

Porta 6 - dør nr. 6 - og den berømte trikken i Lisboa:

Den berømte trikken i Lisboa

Saturday Kitchen er et halvannen times britisk matprogram med nær tre millioner seere på lørdags morgen, nå ledet av tv-kokk og kokebokforfatter James Martin. Det er Master of Wine Susie Barrie som plukker vin til maten.

Les om programmet på:

BBC One

Wikipedia

Furore

Men akkurat DET skjedde altså for en liten tid tilbake, på den meget anerkjente TV-kokken JAMES MARTINs mat- og vinprogram! At lille, beskjedne Portugal skulle gjøre slik furore, viser bare hvilket potensiale dette vakre, milde og vennlige landet HAR på vinfronten. Førsteklasses druer, som gjerne er bokstavelig talt gamle og gode. De har i stor grad (GUDSKJELOV!!) tatt vare på sine opprinnelige innfødte druer, a la hva også Italia og Hellas bl.a. har gjort, og i mindre grad importert "utenlandske" varianter. ALL ros til dem for det!

Det neste Italia?

NÅ gjenstår endel finsliping i såvel vinmarker som kjellere (inkludert teknikk og utstyr), så har vi kanskje det "neste Italia" i beddingen! Ok, landet har et til tider temmelig kjølig atlanterhavsklima å sloss mot i endel av sine regioner... Men -bevares vel- opp mot 50+ i f.eks. Alentejo og Douro sommerstid viser at man også kan få for MYE av det gode!

Uinteressant?

PORTA 6, oppkalt etter en gate-scene i Lisboa -se etiketten!- er altså vinen som fikk Mr Martin med følge til å ty til SUPERLATIVENE på BBC. Under sendingen -se linken- starter man med at en sånn vin som PORTA 6 i utgangspunktet er uten interesse å smake overhode -vinen fremstår, om ikke i glasset, så altså på "papiret" som NOK en rød fra billiglandet Portugal. Og dermed helt uinteressant som matmatch og i det hele tatt å kjøpe! SÅ skjer det at man allikevel smaker vinen, den er jo der for å prøves! OG HVA SKJER?

Vinen gjør helt om på hva de mer eller mindre forhånds-blaserte smakerne hadde av innstilling og oppfatning- PORTA 6 nærmest STRÅLER som akkompagnement til matretten av - i dette tilfellet - lammekjøtt!!!

Lærdom

Hva vi kan trekke av mulig lærdom etc av dette, er opp til hver enkelt, men hva som gjorde mest inntrykk på ihvertfall undertegnede etter å ha sett og hørt programmet (vi ble tipset av en engelsk venn, som samme morgen helt tilfeldig hadde BBC på, og hadde hørt hva som der ble sagt), er DETTE om ikke helt ordrette utsagnet til Mr Martin:-"Jeg hadde aldri tenkt å smake denne vinen i det hele tatt. MEN DUVERDEN for et kjøp og for en matvin"!!!

Nedløpt

Majestic, den store engelske supermarkedskjeden, var -og er delvis ennå- nedløpt av engelske mat- og vinvenner. De gikk nærmest mann av huse for å sikre seg denne svært prisgunstige og matvennlige rødvinen, med den følge at ordre-systemet totalt brøt sammen. Fra VÅR kjære og avholdte vinleverandør i lille, rustikke Cortes, landsbyen umiddelbart utenfor LEIRIA, Portugal! HVA denne heter, sier du? CAVES VIDIGAL! For mange, en kjær, gammel kjenning også her på berget!
 

Se filmklipp her!

 

Publisert: 02-03-2016 Av: Are Aamot