Vinner av vinkonkurranse nr 1 - 2016 og fasiten

Vi har kåret vår første vinner av vår gjenoppståtte vinkunnskapskonkurranse. Det var også noen tolkningsmuligheter - se hvilke svar vi har godtatt.

Quizmaster Are Aamot
Quizmaster Are Aamot

Den første vinneren i 2016 er Liv Brissach, som må sende oss sin adresse for at vi skal kunne sende det første gavekortet!

 

Annenhver uke legger vi ut vinspørsmål, utformet av vår quizmaster Are Aamot. Og blant de som har riktige svar, trekker vi ut en vinner av et gavekort på 500,- på Vinmonopolet.

Blant alle som svarer riktig på en eller flere konkurranser i 2016, trekker vi ut en som får bli med oss - og ta med seg en ledsager - på en tur til et av vindistriktene med besøk og smaking hos en eller flere av våre produsenter. 

 

Og her er fasiten:

1.    Hva er navnet på den nordligst beliggende undersonen i Champagne, og hvilken druesort dominerer der?

       Svar: Den nordligst underliggende sonen i Champagne er Montagne de Reims. Dominerende drue er pinot noir. (En har svart Vallee de la Vesle, og pinot meunier. Vi ser at spørsmålet burde vært stil mer presis, så vi har godtatt også dette svaret).

2.    Når, sånn om lag, ble Mosel-dalen beplantet med vinranker, og av hvem?

       Svar: Moseldalen ble beplantet av romerne omkring år 200 e.v.t.

3.    Bordeaux har sin verdenskjente 1855 klassifisering. Hvor mange underklasser deles denne opp i?

       Svar: 5 underklasser

4.    Hvor i verden finner vi Carmignano?

       Svar: Toscana

5.    Hvor ligger Caves VIDIGAL? Og hvilken vin fra dem skapte furore i England, etter å ha blitt rost opp i skyene av en kjent kokk i et BBC program?

       Svar: Estremadura, Portugal (nær Leiria). Vinen heter Porta 6.

6.    Nevn 2 av vinmarkene i Rheingau , som eies av en av våre produsenter, og som ligger på det berømte Rüdesheimer Berg.

       Svar: Alle med Berg foran: Roseneck, Rottland, Schlossberg, Kaisersteinfels. Leitz er produsenten.

7.    På etiketten til [ yellow tail ] –er dyret en kenguru eller en …?

       Svar: Wallaby (som er en mindre utgave av kenguru).

8.    Hvor finner vi Brochon?

       Svar: Brochon ligger umiddelbart nord for Gevrey-Chambertin i Côte de Nuits, Côte d'Or, Bourgogne

9.    Hva forbinder du med betegnelsen «brut nature»?

       Svar: Uten tilsatt sukker (ingen dosage)

10. Tyskerne har sin egen betegnelse på tonen i Riesling-vin fra især Mosel-dalen. Hva heter den? Det er IKKE «firne» vi er ute etter.

      Svar: Igjen ser vi at spørsmålet nok burde vært enda mer presist; noen har svart "feinherb". Uttrykket brukes gjerne om vin fra Mosel (tidligere Mosel-Saar-Ruwer-alias MSR), om vin med sukkerinnhold mellom trocken og lieblich, mao det man også gjerne benevner "halbtrocken". Uten at feinherb av den grunn kan oversettes direkte til halbtrocken. Feinherb gjelder ikke "tonen" i vinen-mao ikke en aromatisk særegenhet i vinen, men sukkerinnholdet i den. Mao en smaksretning/stil, men med mer diffus avgrensning enn f eks trocken's grenser for sukkerinnholdet. Vi har bestemt oss for allikevel å godta feinherb som svar her, selv om svaret altså ikke er en "tone" i vinen, men mer betegner innholdet av sukker i vinen. Svaret vi var ute etter, er den AROMATISKE komponenten i især vinene fra MSR; SCHIEFERTON. kfr "tonen" i spørsmålet, som vi prøvde å hinte om..Mao: I all hovedsak Riesling-druens "tone" av de ulike skifer-typene du vil hilse på opp gjennom Mosel-dalen og dens tilliggende herligheter Saar og Ruwer.

 

Her er neste konkurranse

Publisert: 26-02-2016