Interessant fra Romania

VLAD TEPES -ringer det en bjelle? I sin tid noe av det mest fryktinngytende som fantes i Romania. Ikke? - Hva med (oversatt) "Spidderen Vlad" da? alias...?? DRACULA!!! Transylvanias avsindige, formidable, gruoppvekkende skrekk, som etter hvert inntok så vel London, som hele verden.

Bram Stoker må ha sett og opplevd Transylvanias eventyrlige terreng, dit han la starten av sin verdensberømte bok -  til selveste Grevens nær nedfalne borg, høyt oppe og langt inne i de mystiske, truende, dystre  men samtidig så gripende vakre skogene og fjellene nord og øst i landet. Terreng og nifs skjønnhet som skapt for vampyrvirksomhet, Nosferatu, blod og drama. 

Skrekk og gru er ikke nettopp hva man ellers forbinder med landet, som f eks har mer vinareal dyrket enn Australia. Herfra kommer viner med masse sjarm, mye frukt og druetypisitet, ofte til en pris vi finner attraktiv. Romania har siden før Kristus dyrket vinranken, og har sin Feteasca i ulike varianter bl.a., som "innfødt" drueslag, Du finner også andre originale typer her i massevis, som du også vil finne import av f eks cabernet, merlot, syrah og pinot noir, chardonnay etc etc..

Transylvania har et potensiale for spennende viner, med høyder over havet rundt 3-400 m, noe som vil gi spenst og finesse i druene. Lite tilplantet så langt, men verdt å følge.

Fra den diametralt andre siden av landet har vi nå inne to røde viner, som vi synes er fin value for money og representerer landet på en glimrende måte:

 

nr 3655201 Cramele Recas UnWined PINOT NOIR (kr 105.-) og samme produsents nr 3655101 UnWined Red Blend (kr 110). Førstnevnte altså 100% pinot noir, den fineste røde druen etter manges syn. Den andre er en blend (mix) av ulike røde druer.

Begge viner som er laget for nå-konsum, og vil by på masse røde frukter og bær i en smidig og vennlig stil, runde og myke. Til pizza, pasta, hvitt kjøtt og sogar fisk!

Flaskene har skrukork, som er praktisk og in i tiden!

Moderne Romania på flaske! Enjoy!

Publisert: 17-02-2016 Av: Are Aamot