Bourgogne skinner!

Nyss tilbakekommet fra Det Forjettede Land. Under en liten snutt om diverse hus, deres viner etc..

~~Resymé,  Bourgogne 2-6 februar 2016:
 
Avreise den 2. via Charles de Gaulle til Chablis, der vi innkvarterte oss på, som vanlig, Hostellerie des Clos. Middag der.
 
3: første møte kl. 09.00 hos Duplessis. Lilian tok oss imot i et for tiden ombyggende cuverie, vi ble servert samtlige av hans  2014, samt en del øvrige årganger/viner. Fin progresjon her; lysere og klarere viner, nå fullkomment bio samtlige, mer og mer definisjon og klasse på vinene. Vekk er  smått ustabile viner-og ingen savner dem!-fremtiden er fin for dette huset! Seriøs mann, Lilian! Avlevert røkelaks-gave fra oss til dem begge-senior er som kjent en ihuga røkelaks-aficionado!
 
Deretter til Raveneau, kl. 10.30. Isabelle tok imot, og viste oss – som alltid- BRILJANTE viner anno 2014 fra fat. Briljante! Etter hvert dukket også Bernard opp, og, som han pleier,  gikk han og hentet en «blinder» på slutten av seansen: selveste Clos 98. Jo takk! Første gang for undertegnede jeg smakte denne.
Superb vin, holder i mange år. 
 
Satte så kursen sydøstover, og ankom neste avtale i Chambolle-Musigny kl. 15.00, etter planen, med innlagt «lunch» hos en eller annen» macka» på veien... Domaine Amiot-Servelle har fått stor presse på sine 2014ere, og vi hadde håpet å få prøve dem, men disse var i stor grad nyss omstukket, slik at vi havnet på 2013. Flotte viner, men noen vel faste i fisken (tanninene). Vi prøvde derfor (for en kald kjeller fremhever som kjent i stor grad bl.a. tanniner/struktur i vinen) 2 flasker les Amoureuses, en 12 og en 13, som vi kjøpte med oss for testing på hotellet senere samme dag. DET hjalp, som antatt. 12 flott, men for undertegnede hadde nok 13 grepet her, mer dybde og definisjon, og en flott substans. Fast i fisken ennå,  men temperatur og større glass hjalp veldig! Og FLOTT vin! Elisabet Amiot vil etter hvert sende oss listen over 14 fra dem. Jeg innstiller på kjøp av noen av vinene her i sin tid. Datter Prune har en mer nennsom hånd med uttrekk og fininnstilt behandling av Pinot, enn opphavet! Følg med her fremover!
 
Deretter til hotellet. Middag der.
 
4: kl. 10.00: Domaine Marc Morey. Utvilsomt et av de klareste lysene i Chassagne for tiden! Lutte raisonnée. Klare, presise, ikke-fete, herlige skapninger som reflekterer hvert sitt terroir, fulle av klasse og eleganse. Slik skal det gjøres!
 
Lunch i Beaune.
 
Kl. 14.30 Denis Mortet i Gevrey. Datter i huset hadde sin kjeller-smaking debut, og hun klarte seg utmerket, med naturlig sjarm i bøttevis og bra kunnskap. Arnaud-hennes bror-lager bare så superbe viner for tiden, og de blir bare bedre og bedre definerte med hver årgang, kan det se ut for…SVÆRT bra viner i alle klasser/terroirer(2014). Helt i toppen av Gevrey’s, og dermed Côte d’Ors, rekke av elite-produsenter.
 
16.00: Philippe Charlopin. «Tonton» fornekter seg ikke! Hele mannen gir umiddelbare assosiasjoner til en ikke- avfyrt bunke med dynamitt!  Direkte, no-nonsence, klar og konsis og BESTEMT! Herlig fyr! Virvler intenst rundt i lokalet i kjent stil, fatene blir avsmakt (alle 2014) i tilnærmet rekordfart; vil du værra med-så heng på! Vi klarte det fint, og HER har ting skjedd siden sist:
MYE mer luft i vinene, langt mindre in-konsistente, langt mindre tydelig eik, mer terroir og typisitet. Et par viner var litt av den gamle sorten; Clos Vougeot ( so-so) og en (hardt)  eiket Mazis-Chambertin. LYSENDE i hver sin klasse var især les Justices, G-Ch  vieilles vignes, Echezeaux og Clos St Denis. Bel Air også en beauty. Samt en MEGET god og sjarmerende Bourgogne rouge. JESS!! Og Philippe er med rette stolt av sitt nye og store anlegg.
 
Retur hotellet, middag i Chassage på Ed Em. Kan anbefales!
 
5: Det viste seg etter en del frem og tilbake at MUGNIER kunne ta oss imot allikevel, kl. 11.00. Audrey viste oss 2014 i kjelleren, alle flotte viner, nok noe forstyrret nå av nylige omstikkinger etc. Men alt er på stell her, no worries, lekre og gjennomsiktige, flyvende viner, som gjenspeiler piloten Mugnier, som LIKER å (seil)-fly!
 
Lunch i Nuits.
 
Kl 15.00: En slik flott tur bør avsluttes med festfyrverkeri! Og DET ble det:  Mr Emmanuel ROUGET tok oss imot i Flagey, vi hadde kanskje ventet å finne hans andre-års (2014) kjeller i det nye bygget, men vi var altså på kjente tomter i hans gamle kjeller. Men vinene smakte slett ikke verst for dét!!
Hva kan man si? Sammen med 3-4 av de øvrige domainer vi så, er vi her på absolutt topp i hver sin AOC. Hans kjerne av morell/kirsebær i nær sagt hver vin, slutter aldri å bergta en, og mineralitet og pur klasse er her SÅ definert og smått eksotisk som det bare kan bli! Han lover å sende oss listen når 2014 er klare.
 
Retur-uhe uhe – uhuuhu- Chablis, der vi gjorde et lite funn på restaurant-siden; les Fils du Zinc (var det vel?), hvor chefen bl a viste forståelsen for hvordan skrei skulle tilberedes.
 
6: retur via Paris med gode gamle SAS. Tror alle kan si det var en vellykket ekspedisjon. SLIKT gir unektelig mersmak!
 
Are
 
 
PS: SOM årgangskonklusjon, synes det klart at 2014 for begge farger er et meget fint år!
 
 
 

Publisert: 08-02-2016 Av: Are Aamot