Chateau Lynch-Bages 1985

Å invitere noen ut på Lynch, får her en ny og langt bedre mening! "The poor man's Mouton" anno 85 er en lekkerbisken. Well...akkurat dette med "poor" hadde nok større relevans tidligere enn idag; også på dette slottet har prisen steget merkbart de senere år..

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for røde bordeaux'er fra 1985. En smekker årgang, linjelekker og sømløs, raseaktige, myke tanniner og stort raffinement. Ingen heavy-weighter, snarere middels fyldige, tidlig drikkbare/utviklede, men også så vel balanserte viner, at et lengre liv synes sikret. Balanse og harmoni, eleganse og smekkerhet. MIN type vin de luxe!

Om vi skal søke noen slag historisk parallell, er det alltid godt å søke råd hos "Uncle Michael"-mannen som har smakt det meste og litt til av bl.a. rød bordeaux; Mister Michael Broadbent.  I sin tid selve innbegrepet av en kjenner av rød bordeaux, selv om han nå mer eller mindre har pensjonert seg fra skrivingen. Han, mener jeg å huske, trakk tidlig linjer til 1953 her. Basert på det lille jeg har hatt gleden av å smake fra dette året, synes jeg han har mer enn et poeng-begge årene er superbe, men altså ikke for de som vil ha lass med tannin, og block-bustere i glasset..Fortsatt ruver bl.a. en 1953 Mouton i minnet som noe av det mest ekstatiske jeg har smakt , en gang i 1983 på salige Etoile på Grand i Oslo, der hedersmannen og hovmesteren Bjarne Skramstad stod for serveringen. Vi var noen fattige studenter-fanter som slo pjaltene sammen, og ble rikelig belønnet....FOR en duft! FOR en klasse og raffinement...Hvis jeg ikke husker feil, omlag kr. 1800.- for flasken. Dette var opplevelsen som gjorde at jeg for all ettertid var solgt-eller gitt bort??- til vinens fenomenale verden...Skjellsettende på alle måter.

"Lunch Bag"-alias Lynch Bages er i 1985 utgave idag HELT strålende! Fullkomment på topp i sitt liv, etter min smak.

Fargen er middel rød med spor av utvikling langs kanten av glasset.

Henrivende, umiddelbar og åpen, meget imøtekommende og myk duft, dyp og nyansert; søtt cedertre, mokka, roser og moreller, kirsebær, kaffe/ og lys tobakk. WOW!! SÅ smekker og -ja ikke et ord man ofte bruker om en Pauillac; yndig..Søt, definitivt søt frukt, intens, meget raffinert. MMMMMMMMMMMMMMMMMM!

Smaken er middels fyldig. Bløtt anslag i munnen, rund, små-fet, men ingen manko på edel struktur; silke-tanniner over en sjø av deilig, ikke tykk, frukt. Intense aromaer som gjentar seg fra duften. Perfekt vekt i munnen, avrundet og laaang finish/sluttsmak. Fullt integret eik av nobel klasse.

Har du denne i kjelleren, nyt den NÅ og innen 6-8-10 år for maksimal intensitet og energi i vinen. Den vil holde seg godt mye lenger forutsatt, som alltid, at den ligger godt og riktig lagret! SUVEREN VIN!!!

Nå - 2040.  

 

 

Publisert: 26-01-2016 Av: Are Aamot