Finnes det en slankevin?

Mange av oss er smertefullt klar over at kaloriene har stått i kø foran munnen vår i den søte juletid. Og hvem vil vel ikke gjerne knipe inn litt på kaloriene framover uten å gi avkall på nytelsen? Er det mulig å finne en vin med lavt kaloriinnhold?

Slankevin
Slankevin?
Foto: Liz Mortensen
  • Karbohydratene i vin= sukker (glukose og fruktose).
  • 1 gram sukker = 1 gram karbohydrater = ca 4 kcal (kilokalorier)
  • Normalt snakker vi om 2-3 gram restsukker (eller enda mindre) pr. liter tørr vin, men avhengig av de ulike landenes vinlover, kan det være opp mot 15 g/l.
  • En volumprosent alkohol i en flaske på 0,75 liter utgjør ca 42 kcal.

       Kilder:

  • Universitetet i Oslo, IMB, Avdeling for ernæringsvitenskap
  • Matvaretabellen
    (Matportalen - informasjon om mat fra offentlige myndigheter)
  • Unni Coldevin, fagkonsulent hos Grete Roede AS

Kalorikildene

Fra den ene normalt tørre vinen til den andre er nok eventuelle kaloriforskjeller minimale, men innen alkoholholdig drikke generelt kan forskjellene være enorme. Det er to kalorikilder i drikkevarene: Karbohydrater og alkohol. Karbohydratene finnes i form av druesukker (glukose) og fruktsukker (fruktose), som er gjærsoppens mat når den skal lage alkohol.

Karbohydrater

Karbohydratene i en normalt tørr vin kan nærmest frikjennes når det gjelder kalorier. Tørr vin har en sukkermengde ned mot 2 gram pr liter, som blir ca 6 kcal (kilokalorier) i en hel 0,75-flaske. Til sammenligning representerer et normalt dagsinntak av karbohydrater i kostholdet vårt ca 1000 - 1200 kcal. I en hel flaske likør er det til gjengjeld gjerne opp mot 1000 kcal. En del av dagens røde "moteviner" er nokså søte - stilen sammenlignes gjerne med begrepet "ripasso"  - med en sukkermengde på 10-15 gram pr liter. Dette utgjør likevel i seg selv bare ca 30 - 45 kcal.

Alkohol

Det største "slankepotensialet", om noe, må være i å redusere alkoholstyrken. 12% (vol.) alkohol i en hel flaske vin utgjør ca 500 kcal. Mange viner i dag har en alkoholstyrke på 14,5%. Da er vi plutselig over 600 kcal. I en flaske brennevin med 40% alkohol har du drøyt 1800 kcal å forbrenne – nok en god grunn til å begrense seg.

Vårt råd

Uansett, om du sparer kroppen for noen få kalorier ved å velge den en tørrere vin med litt lavere alkohol, så utgjør "besparelsen" en fint liten prosentandel av et helt måltid. Samtidig er alkoholen (og garvestoffene i rødvinen) vanndrivende. Vårt råd blir vel kanskje derfor: Drikk mer vann, litt mindre vin og kanskje litt bedre vin?

Så altså: Finnes det en slankevin?

Forutsatt normal alkoholstyrke og mer eller mindre tørr vin, må svaret bli: Nei, desverre...  


Her er noen nyttige lenker:

Matvaretabellen om alkoholholdige drikkevarer

Ulike artikler om alkohol og helse (Vinmonopolet)

Om glykemisk indeks (Tidsskrift for Den norske legeforening)

Om alkohol og diabetes (Diabetesforbundet)

 

Publisert: 13-01-2016 Av: Erik Wallentin