Barca Velha 1985

Et portugisisk ikon, ja ikke bare det; et ikon i vinens verden overhode. Smakt i godt selskap i Portugal forleden dag.

Barca Velha var og er et minne for undertegnede, fra hedermannen Hroar Deges restaurant "Det blå kjøkken" i årgang 1966-de lå i hauger bak disken hans alle flaskene (og det var ALLE;- mange hundre!). Suverene Hroar lot oss generøst smake på vidunderet. Han gjorde som kjent  svært svært mye for å bringe mat- og vininteressen opp i landet vårt fra 60-tallet og fremover-en pioner og foregangsmann, som mange av dagens mat- og vinpersonligheter  i Norge har SVÆRT mye å takke for. 1966 drikker garantert fantastisk også idag, jeg husker den som en rik, dyp og fulltonet opplevelse, med robust frukt og et spekter av aromaer; ren klasse...

1985 forleden dag hadde mye av samme signatur (selvsagt!), men var nok en tanke mer sur-søt og slankere enn sin eldre bror..

Temmelig lyst rød farge i senter av glasset, med klar evolusjon i kantene. Moden å se på.

Intens, men ikke "svær" duft, med et mylder av nyanser; tørt ceder-tre,  floral, pepper, sure kirsebær , mørk sjokolade over en dyp og definitivt tørr duft. Utvikler seg stadig med tilgang på luft, vokser i glasset i klasse og volum.

Smaken er intenst konsentrert. Et markant sur-søtt innslag, middels fylde. Elegant. frisk syre vil sammen med konsentrasjonen sikre et fortsatt lengre liv for denne klassikeren. Sjarmerende rustisitet, fint spill og energi. Av de mer elegante og tross alt slepne Barca'ene jeg har vært så heldig å få oppleve. Lang og nyanserik ettersmak.

Selvsagt på topp nå, men holder i ennå mange år-denne flasken lett til 2025.

 

 

Publisert: 11-11-2015 Av: Are Aamot