Var det egentlig jordbær og Champagne?

De nevnes gjerne i samme åndedrag, som et symbol på elevert sommernytelse, som Chablis og østers, gin og tonic eller sol og sjø. Men smaker champagne egentlig godt sammen med jordbær? Og hvor kommer egentlig denne myten fra?

Tørt blir skarpt

Jordbær og Champagne?
At jordbær og champagne hører sammen, kan nok betraktes som en myte. Problemet i denne kombinasjonen er at Champagne som regel er en nokså tørr, eller også knastørr, drikke. Og når det er mer sødme i maten enn i vinen, oppfatter munnen bare syrene i vinen. Den blir rett og slett i skarpeste laget for noen. Dette gjelder egentlig all kombinasjon av mat og drikke, også en vanlig middagstallerken, men det er spesielt i møtet med søt mat at dette slår kraftig ut. Det sitter kanskje langt inne for mange, men til jordbær vil nok de fleste kunne erkjenne at Champagnen er sløst bort.

Lite søtt å finne

Hvis vi skal kalle det en myte, hvor kommer den da fra? Den Champagne som har smakt godt til jordbær har nok vært av den søteste typen, kalt doux. Et søk i vinmonopolets nettbutikk i dag gir kun noen få treff i kategorien sec eller demi-sec, som kan kalles halvtørt. Ingen av dem har mer enn 50 gram sukker pr. liter. Til gjengjeld har en rekke tørre brut-Champagner i pollista fått piktogrammet for dessert heftet på seg av importørene. Vi ville nok ikke valgt disse til frukt eller annen dessert. Men det finnes jo kulinariske fakirer, bevares!

Ikke Champagne alt som bobler

Tidligere ble all vin med bobler kalt Champagne. Og vi forstår fristelsen til å hekte på seg et varemerke med et slikt renommé. Men det er bare musserende vin fra distriktet Champagne i Frankrike som får lov til å kalles Champagne, naturlig nok. I andre regioner i Frankrike heter den musserende vinen Cremant de… f.eks. Loire eller Bourgogne. Egentlig skulle det vel hett Cremant de Champagne også, men siden de praktisk talt bare lager musserende der, så er det vel greit å droppe Cremant-begrepet.

Perfekt match

En søt musserende vin som er perfekt til jordbær er den italienske Moscato d’Asti. Musserende i Italia kalles for øvrig gjerne spumante. Muskatelldruen har aromaer som kan minne om jordbær, og som musserende i Asti har den lav alkohol og rikelig med restsukker, gjerne over 100 gram per liter og vel så det. De beste utgavene har friske fine fruktsyrer og lesker godt i munnen samtidig som sødmen takler jordbær, enten naturell eller med fløte og litt sukker. Og når vi vet at mange kaller også dette Champagne den dag i dag, så er vel munnhellet jordbær og Champagne forståelig.

 

Det finnes flere gode kombinasjoner med jordbær. Hva er din favoritt?

Skriv i debattforumet!

Les mer om mat- og vinkombinasjoner

Har du brukernavn og passord kan du se hva vi har å by på her

...eller du kan søke i pollisten.

Publisert: 09-05-2008 Av: Erik Wallentin