Hva er vitsen med aperitiff?

Ingen har vel enerett på å definere begrepet "aperitiff", og ingen skal bestemme hva du kan servere og ikke servere. Men her er noen momenter som er verd å merke seg. Kanskje kan aperitiffen gjøre nytte for seg?

Aperitiff

Konklusjon:

Best for opplevelsen av maten etterpå når aperitiffen er

  • Tørr (ingen sødme)
  • Syrefrisk (stimulerer spyttproduksjon og renser munnen)
  • Ikke garvestoffer (som rødvin)
  • Moderat alkoholmengde (m.a.o ikke punsj, hetvin eller sterkere) 

 

Ordet aperitiff er fransk og kommer fra det latinske aperire, som betyr åpne. Caplex definerer det som "ublandet, appetittvekkende, alkoholholdig drikk før måltidet", og legger til at "Blandede drikker med samme formål kalles cocktails."

Før du bestemmer deg for hva du skal servere foran et måltid, er det kanskje greit å vite noe om hvordan en aperitiff kan påvirke selve måltidet:

Munnen husker

Søtt og bittert er de to smakene munnen husker lengst, og de blander seg med de smakene du tar i munnen en stund etterpå. Søt og/eller bitter aperitiff kan m.a.o. sette bismak på maten, som du ikke hadde tenkt deg. Og kokken som har lagt sin sjel i forretten, for eksempel en skalldyrrett med linne, elegante smaker, ville neppe sette pris på at gjestene inntok den med munnhulen full av sukker eller garvestoffer.

Bittert

Bittert finner du ikke minst i garvestoffene i rødvin, men også i vermuth, campari, portvin og andre hetviner som av og til benyttes som aperitiff. De sistnevnte er i tillegg ganske søte. Det er også verd å merke seg at alkohol i seg selv oppfattes som søtt i munnen.

Søtt eller tørt

Totalt fravær av sukker, enten det er naturlig druesukker eller tilsatt sukker, kalles tørt. I en tørr vin dannes smaksbalansen av fruktstoffene og alkoholen på den ene siden av vektskåla, og syrene på den andre siden.

Sulten av syre

Syre i munnen setter fart i spyttkjertlene. Spyttet består bl.a av amylase, et enzym som spalter stivelse i maten. Det påvirker også sultfølelsen. Og det renser munnen for belegg og "gamle" smaker. Derfor er en aperitiff med god syre optimal i forhold til å forberede både munnen og magen på maten som skal komme.

Mange kandidater

Vil du at aperitiffen skal yte det kommende måltidet størst mulig rettferdighet, blir konklusjonen at den må være tørr, syrefrisk og uten garvestoffer. Da har vi faktisk mye godt å velge i:
Tørr musserende vin er supert av både nevnte- og ytterligere gode grunner. Frisk hvitvin likeså. Fino og manzanilla sherry fungerer perfekt, men kan være litt tøft i munnen for den som ikke er vant til sånt.

Alkoholfritt

De som må ha det alkoholfritt får ofte fruktbrus når andre får f.eks Champagne. Men husk at fruktbrusen er søt. Skal vi ta samme hensyn her, kan vi heller velge mineralvann med f.eks litt sitron eller lime. Det vil gjøre samme nytten.

Kaffe og tyggis

Og uavhengig av tanken om aperitiff: Det kan være verd å reflektere over hvordan en kopp kaffe eller en tyggis (her er mange flere muligheter) bidrar smaksmessig i et måltid. Du ville neppe godtatt at kokken blandet disse smakene inn i måltidet ditt...

Ikke påbud

Til slutt er det som alltid viktig å presisere: Dette er ikke påbud. Du velger selv, for alt du liker er lov. Men nå vet du kanskje litt mer om valgene du kan gjøre?

Publisert: 21-12-2007 Av: Erik Wallentin