Nesten alt om ost og vin

Det er stor forskjell på ulike oster og det finnes knapt en vin som passer til alle. Her finner du en oversikt over de ulike hovedtypene med anbefalinger om matchende drikke.

Cheddar
Cheddarost...

Fram til 2005 jobbet jeg som journalist og programleder i NRK P1, bl.a. i Nitimen. Her laget jeg en reportasjeserie sammen med Arnold Myhre, daværende president i Norske Vinklubbers Forbund, hvor vi reiste i ostenes verden, både i opprinnelseslandene (virtuelt) og i ostedisken i butikken hjemme.

Det ble også en artikkelserie på nrk.no av dette, og alle artiklene finner du fra denne siden. Det kan nok sies enda mer om ost og tilhørende drikke, men dette burde holde en lang stund for de fleste av oss:

 

(Klikk på titlene)

Hvitvin til gulosten!

Vi nordmenn har mye å lære om ost. Riktignok har vi laget ost på gårdene i uminnelige tider, men vi fikk vårt første ysteri i først i 1856, med sveitsisk hjelp. Norsk ost har kommet seg betraktelig, men skal den gi oss den største nytelse, må vi lære å spise den på rett måte. Bli med på en reise i ostens verden!

Nevnt i artikkelen:
Oster: Norvegia, Gouda, Edamer, Sveitser, Emmenthaler, Jarlsberg, Gammel Ole, Sorte Sara, Gräddost.
Drikke: Te, Øl, Chardonnay, Chenin Blanc (NB: de viner o.a. som nevnes er kun eksempler. I artikkelen står det mer om de egenskapene drikken bør ha.)


Tid gir smak

En helt nylaget ost smaker nesten ingen ting. Hvor kommer smaken fra?

Nevnt i artikkelen:
Oster: Jarlsberg, Nøkkelost.
Drikke: Te, Øl, Chardonnay


Det er lov å være Brie!

Ostenes konge og kongenes ost. Brie har satt sine sanselige spor i historie, politikk og litteratur. Bli kjent med Brie!

Nevnt i artikkelen:
Oster: Brie de Meaux, Brie de Melun
Drikke: Rød burgunder, hvit burgunder


Ost i eske...

- Jeg ble spurt om forskjellen mellom Camembert og Brie en gang, forteller Arnold Myhre, og jeg svarte at det måtte være omtrent 400 kilometer.

Nevnt i artikkelen:
Oster: Camembert
Drikke, St. Emilion (Bordeaux), Merlot, Te


Ganekriblende og neserivende

Rødkittoster på sitt beste kan herje med sansene. Spis hjertet av osten og bevar den i hjertet!

Nevnt i artikkelen:
Oster: Pont-l'Evêque, Livarot, Port du Salut, Port Salut (!), Saint Paulin, Maroilles, Ridderost
Drikke: St. Emilion, Chardonnay


Calvados til osten

De gode ostene blir kopiert, og i ostediskens mylder er det lett å ta feil. Blir det imidlertid for ille - gjør som i Normandie: ta et glass Calvados!

Nevnt i artikkelen:
Oster: Pont-l'Evêque, Livarot, Port Salut og Saint Paulin, Ridderost, Diplomat, Chaumes, Munster, Münster (!)
Drikke: Gewurztraminer, hvitvin fra Burgund, Øl, Te, Calvados


Roquefort
Roquefort...

Hulene i Roquefort

Eldgamle grotter, masse sauer og en tilfeldighet. Tilsammen ble det en verdensberømt ost og et misbrukt begrep.

Nevnt i artikkelen:
Oster: Roquefort


Søtt til blått!

Blåmuggoster kan være både skumle og vanedannende. Og et godt påskudd til å drikke noe søtt. Nitimen guider deg gjennom ostens verden.

Nevnt i artikkelen:
Oster: Saga, Høng, Castello, Normanna, Roquefort, Gorgonzola, Stilton, St. Agur, Fourme d'Ambert, Bresse Bleu, Bleu de Bresse, Glouchester, Cambozola
Drikke: Barolo og Barbaresco, Sauternes, Barzac, Portvin, Cream Sherry, søt Riesling


Perfekt i maten

Gratinering og pizza, cheeseburger og lasagne, er eksempler på bruk av ost i matlagingen. Problemet er imidlertid ofte at enkelte oster "tråder" så fælt at du nesten kan strikke skjerf av dem.

Nevnt i artikkelen:
Oster: Cheddar, Parmesan, Grana Padano, Peccorino


Geitost og antiost

Franske geitoster kalles med en samlebetegnelse for Chevre, som egentlig betyr geit. De kan være alt fra pølseformede, pyramider, kjegler, store eller små. De kan være milde eller kraftige i smaken.

Nevnt i artikkelen:
Oster: Brunost, Fløtemysost, Geitost, Chevre, Snøfrisk
Drikke: Sancerre, Pouilly-Fumé



Smelteosten er død!

Pepper, nøtter, appelsinbiter, urter og hvitløk. Smelteosten har mange gode hjelpere. For selv er den stein død!

Nevnt i artikkelen:
Oster: Rekeost, Skinkeost, Baconost, Pepperost osv.
Drikke: Riesling


Gamalost
Gamalost...

Fersk, gammel og potent

Noen spiser Gammelost marinert i konjakk og vikingene mente den var bra for potensen, men er den gammel...

Nevnt i artikkelen:
Oster: Skjørost, Pultost, Gamalost
Drikke: Sauvignon Blanc, hvit Portvin

Publisert: 06-07-2007 Av: Erik Wallentin