Kontraster!

En av våre mange vinvenner spurte oss nylig: Hvor stor forskjell kan det være mellom et relativt unisont internasjonalt anmelderkorps og en norsk ekspert? Har han rett og slett tatt feil flaske?

Chablisflasker klare for salg
Chablisflasker klare for salg hos produsenten.
Foto: Erik Rasmussen
Dagens eksempel er en Chablis Montmains 2004. (Grunnet norsk alkohollovgiving kan vi ikke oppgi konkret vareinformasjon, pris osv. på åpne nettsider, men du kan logge deg inn med brukernavn og passord og lese mer HER)

Vinen nærmest hylles i fire utenlandske- og en norsk publikasjon. Samtidig gir en av Norges vinanmeldere én stjerne og mener vinen mangler spenst. Vi skal ikke trekke konklusjoner, men det er nærliggende å spørre seg: Har de smakt samme vin?

Steve Tanzer:
Stephen Tanzer's International Wine Cellar, Jul/Aug 05
(a blend of 50- and 20-year-old vines; vinified in cuve, then moved into wood after the malo) Citrus, menthol and spice notes on the nose; a bit less pristine than the Foret. A rounder, sweeter, more fruit-driven style, with a flavor of peach. Easygoing wine, but a bit youthfully high-toned. These vines are adjacent to Foret, notes XXX, but are planted on a vein of clay, which always produces a tender, less minerally, less biting style of Chablis. 87-89 points

Laurent Pinson
Foto: Erik Rasmussen

 
Allen Meadows:
(from Montmains proper and vinified in stainless but raised in wood). The barest hint of oak spice frames exceptionally pretty and high-toned floral notes that are followed by rich, full and sweet medium full flavors underpinned by a precise and slightly austere finish that packs plenty of length and punch. (89-91)/2008+ 

Gray, Daily Telegraph:
Younger than the one we tried so successfully with the Brillat Savarin, but from the same producer, this is a complex, well-structured beauty, which will continue to improve. Sublime with oysters too.

Sarah Marsh (MW):
Rather an elegant aroma, mineral upright and reserved with appley fruit. Touch of wood with a silky sheen on the entry, fine, creamy powerdery texture and a well rounded middle palate. Firm backbone and a persistent flinty finsh. This is a very attractive, glossy and mineral Montmains. Particularly good to fine. From 2008 

Dagens Næringsliv 05-05-2006: 
Litt mer fyldig og substansrik enn Forêt-vinen fra XXX. Dette domainet har veldig preg av sjø og østers, gjerne litt vel utviklet i ung form. Denne vinen er slik, men dette vil gå seg vanvittig bra til med et par-tre år på langs, eller mer. Fyldig og frisk på samme tid. Ganske lang ettersmak. Poeng: 90

Vinforum
Lett fatpreget chablis med innslag av smør, mandler og et streif av mentol på duft. Fet og rik vin med middels syre og varm finish. Den mangler spenst. *


(Uthevelsene er gjort av oss)

Kommentér gjerne denne saken i vårt debattforum!

Publisert: 26-05-2006 Av: Erik Wallentin